top of page
Cilbir (gepocheerde eieren met knoflookyoghurt)

TURKIJE

Cilbir (gepocheerde eieren met knoflookyoghurt)

15 min

4 personen

Medium

In Turkije is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. En bestaat er een betere manier om de dag te beginnen dan met een gepocheerd eitje? Wij denken van niet. Hou jij er ook zo van? Probeer dan eens deze gepocheerde eieren met knoflookyoghurt, ookwel ‘Çılbır’ genoemd. We kregen dit recept van Hale Amus, de auteur van De Bijbel van Turkse Keuken (kookboektip!). Zij vertelde ons dat dit gerecht, al ver voordat gepocheerde eieren hip werden, al werd gegeten in de vijftiende eeuw. Namelijk door Ottomaanse sultans die hun eieren het liefst gepocheerd en geserveerd op yoghurt aten. Deze Çılbır is niet alleen lekker als ontbijt, maar kan ook heel goed als lunch of als mezze.

gemiddelde waardering null uit 5, gebaseerd op 0 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1: Bereid de yoghurt

  • Meng in een ruime kom de yoghurt met geperste knoflook en zout. Wij voegden zelf nog citroenrasp toe aan het mengsel, maar dit hoeft niet.

  • Verdeel de yoghurt over 4 borden en strijk het met de bolle kant van een lepel glad. Zet opzij.


Stap 2: Pocheer de eieren

  • Zie dit filmpje voor tips voor een perfect gepocheerd ei.

  • Breek de eieren boven afzonderlijke kommetjes. Zet opzij. Voor een perfect gepocheerd ei gebruik je hierbij een klein zeefje (zie filmpje).

  • Breng een pan met ruim water en azijn aan de kook. Roer flink door zodat er in het midden een draaikolk ontstaat. Laat de eieren een voor een in het midden van de pan glijden; pocheer er niet meer dan 2 tegelijk.

  • Pocheer de eieren 3 minuten of tot het eiwit is gestold en de dooiers nog zacht zijn.

  • Neem de eieren met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.


Stap 4: Maak de pittige chiliboter

  • Smelt in een steelpan de boter, roer de pul biber erdoor en laat 1 minuut bruisen. Neem de pan van het vuur en zet opzij.


Stap 5: Serveer de Cilbir

  • Verdeel de gepocheerde eieren over de yoghurt, besprenkel met de boter en bestrooi met de peterselie. Serveer met turks brood.

Ingrediënten

  • 350 g Turkse yoghurt (10% vet)

  • 2 tenen knoflook, geperst

  • ¼ tl zout

  • 2 el natuurazijn

  • 4 eieren

  • 2 el boter

  • 2 tl pul biber (te koop bij AH of een toko)

  • 5 g bladpeterselie

  • Eventueel: 1 el citroenrasp

  • Serveren met brood naar keuze


pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Afiyet olsun! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Benieuwd naar Hale's verhaal over de Turkse eetcultuur? Deze verschijnt binnenkort!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page