top of page
Fiskesuppe (Noorse vissoep)

NOORWEGEN

Fiskesuppe (Noorse vissoep)

40 min

4 personen

Makkelijk

Noorse vissoep, oftewel "fiskesuppe", is een eeuwenoude traditie in Noorwegen. Het was oorspronkelijk een eenvoudig gerecht dat vissers aan boord van hun schepen bereidden met de vangst van de dag. Tegenwoordig is het een geliefd gerecht dat in heel Noorwegen op verschillende manieren wordt geserveerd. En dat snappen wij heel goed. Deze Noorse vissoep brengt de smaak van de oceaan rechtstreeks naar je eettafel! Heerlijk!

gemiddelde waardering null uit 5, gebaseerd op 0 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1. Snijd de groenten

  • Snijd de ui fijn.

  • Snijd de wortel, venkel en knolselderij in dunne reepjes en de prei in dunne ringetjes.


Stap 2. Bereid de groenten

  • Verhit een klontje boter in een grote  soeppan en fruit de fijngehakte ui op middelhoog vuur tot deze glazig is.

  • Voeg de witte wijn toe en laat het zonder deksel zachtjes pruttelen totdat de wijn bijna volledig is ingekookt.

  • Voeg de gesneden wortel, venkel, knolselderij en prei toe aan de pan en laat ze enkele minuten zachtjes koken totdat de groenten bijna gaar zijn.


Stap 3. Bereid de soep

  • Verwarm in een klein pannetje de slagroom samen met de rest van de boter, zonder het te laten koken. Roer dit mengsel vervolgens door de soep

  • Snijd de vis in stukken en voeg deze toe aan de soep.

  • Laat de soep zachtjes pruttelen tot de vis gaar is (ongeveer 3 minuten).

  • Vind je de soep te dun? Voeg eventueel wat maïzena toe om de soep iets dikker te maken.

  • Snijd de basilicum, bieslook en peterselie fijn en voeg ze samen met de gepelde garnalen aan de soep toe.

  • Breng op smaak met zout en versgemalen witte peper.


Stap 4. Serveer de vissoep

  • Serveer de soep direct, met versgebakken brood en een glas witte wijn!

Ingrediënten

  • 1 ui

  • 1,5 dl witte wijn

  • 1 dl slagroom

  • 100 g boter

  • 400 g gemengde vis (bijv. kabeljauw en zalm)

  • 150 g gepelde garnalen

  • 1 wortel

  • 1 venkel

  • 200 g knolselderij

  • 1 kleine prei

  • 7 dl visbouillon of verdunde visfond

  • 2 el verse basilicum

  • 2 el verse bieslook

  • 2 el verse peterselie

  • Zout en versgemalen witte peper naar smaak


pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Vel bekomme! ('Eet smakelijk')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Benieuwd naar meer over de Noorse eetcultuur? Het verhaal volgt nog.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page