CHINA
Jiaozi (Chinese dumplings)
45 min
4 personen
Gemiddeld
In het Chinees is er niet voor niets een spreekwoord dat luidt: “好吃不如饺子” (Hào chī bùrú jiǎozi). Dit betekent: ‘Niets zo lekker als jiaozi’. En daar zijn wij het erg mee eens! Dit heerlijke recept voor jiaozi, Chinese dumplings, wordt gemaakt met half-om-half gehakt, bosui en Chinese kool en wordt gegeten met een zelfgemaakte dipsaus. Hoewel het even duurt voordat je alle dumplings hebt gevouwen, is het de moeite meer dan waard. Jiaozi lijken overigens op de Japanse gyoza, maar kennen toch echt verschillen in de ingrediënten. Het is in China een traditie om jiaozi te eten rond middernacht voor het Chinese nieuwjaar. Sommige families kennen dan de gewoonte om een munt in één van de jiaozi te stoppen. De gelukkige vinder staat een bijzonder gelukkig jaar te wachten.
Bereiding
Stap 1. Bereid de ingrediënten voor
Snijd de Chinese kool fijn. Pers vervolgens het vocht eruit, om te voorkomen dat de vulling te nat wordt.
Hak de gember en de bosui fijn.
Klop het ei los in een grote mengkom. Voeg het de Chinese kool, gehakt, gember, bosui, sojasaus, sesamolie en wat zout naar smaak eraan toe..
Meng de ingrediënten met een spatel terwijl je langzaam het water toevoegt tot het een glad geheel is.
Stap 2. Maak de jiaozi
Pak een velletje deeg en voeg de vulling in het midden toe. Bestrijk de randen van het velletje met een beetje water. Vouw de jiaozi dubbel tot een halve maan en maak mooie gelijkmatige vouwranden, zodat de welbekende vorm van een jiaozi/gyoza ontstaat. Druk de randen goed aan, zodat de dumpling dicht blijft.
Breng ruim water met zout aan de kook en kook 5 tot 7 jiaozi totdat ze boven komen drijven (wij bakten ze daarna nog even kort aan in de pan).
Stap 3. Maak de dip en serveer
Snijd de rode peper en de overige bosui fijn en mix het samen met de sojasaus en donkere azijn.
Serveer de jiaozi met de dip.
Ingrediënten
Jiaozi:
1 pak jiaozi of gyoza vellen (300 gram, doorsnede: 10 cm)
250 gram half-om-half gehakt
1/2 Chinese kool
2 stengels bosui
1 ei
1 el sesamolie
100 ml water
3 cm gember
2 el sojasaus
Zout naar smaak
Dip:
6 el donkere azijn (verkrijgbaar bij de toko, bijv. bij de Amazing Oriental)
6 sojasaus
0,5 rode peper
0,5 bosui
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!