top of page
Mercimek Köftesi (Rodelinzenköfte)

TURKIJE

Mercimek Köftesi (Rodelinzenköfte)

25 min

4 personen

Makkelijk

Makkelijk, vegetarisch én lekker! Deze Mercimek Köftesi, ook wel rodelinzenköfte genoemd, is een heerlijke snack tijdens een borrel of bij een picknick. We kregen dit recept van Hale Amus, de auteur van De Bijbel van Turkse Keuken (kookboektip!). Ze legt uit dat je dit gerecht het beste kan eten uit de hand door één of twee köfte in een knapperig stuk slablad te stoppen. En ten slotte wat citroen erover uit te knijpen, dat maakt het helemaal af. De afwezigheid van het nodige bestek maakt dit zo’n ideale snack voor de borrel of bij een picknick.

gemiddelde waardering null uit 5, gebaseerd op 0 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1. Bereid de rode linzen en bulgur

  • Was de rode linzen onder koud stromend water en spoel na tot het water helder ziet.

  • Breng de linzen in een ruime pan op middelhoog vuur met 650 milliliter water aan de kook. Schep zo nu en dan het bovendrijvende schuim eraf.

  • Zet zodra het water kookt het vuur laag en kook de linzen met het deksel op de pan en onder af en toe roeren in 20 minuten, tot al het water is opgenomen, gaar.

  • Roer vervolgens de bulgur erdoor en laat met het deksel op de pan in 30 minuten gaar stomen. Ga ondertussen naar de volgende stap.


Stap 2. Maak het köftemengsel

  • Snijd de ui fijn en verhit het in een ruime koekenpan op middelhoog vuur de olijf- of zonnebloemolie en fruit er de ui 8 à 10 minuten in.

  • Voeg de tomatenpuree en de peperpasta toe en bak 2 minuten al roerend mee. Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen. Snijd ondertussen de lente ui en bladpeterselie (alleen de blaadjes) fijn.

  • Meng het uienmengsel, zodra het afgekoeld is, met de komijnpoeder, de pul biber en het zout door de linzen en de bulgur en kneed het geheel 2 minuten stevig door.

  • Voeg de peterselie en de lente-uitjes toe en kneed nog 1 minuut.


Stap 3. Serveer de Mercimek Köftesi

  • Bekleed een serveerschaal met de little gem sla.

  • Kneed stukjes deeg van het köftemengsel tot langwerpige, torpedovormige balletjes. Plaats ze op het bedje van sla.

  • Snijd de citroen in partjes en verdeel ze over de Mercimek Köftesi.


Ingrediënten

  • 225 gram rode linzen

  • 180 gram fijne bulgur (Kısırlık bulgur)

  • 120 ml olijf- of zonnebloemolie

  • 1 ui

  • 60 gram tomatenpuree

  • 25 gram Turkse peperpasta (Biber Salçası)

  • 0,75 tl komijnpoeder

  • 1 tl pul biber

  • 0,75 tl zout

  • 20 g bladpeterselie (alleen de blaadjes)

  • 4 lente uien

  • 3 little gem sla

  • 1 citroen


pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Afiyet olsun! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Benieuwd naar Hale's verhaal over de Turkse eetcultuur? Lees meer!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page