INDIA
Bengaalse Curry
60 min
4 personen
Gemiddeld
Deze heerlijke Bengaalse curry heet officieel ‘Murgir Manghso Jhol’ (vrij vertaald: soepachtige curry met kip). Vroeger werd dit in West-Bengalen, in het oosten van India, gegeten als zondagsmaal. In deze regio staat er vaak vis op het menu, dus was kip een echte traktatie. Een traktatie is dit gerecht vandaag de dag nog steeds, want deze curry is een ware smaakexplosie. Laat je niet afschrikken door de vele ingrediënten van deze curry, want het gerecht is helemaal niet moeilijk om te bereiden!
Bereiding
Stap 1. De voorbereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in drie à vier stukken.
Snipper de uien fijn en hak de tomaten in kleine blokjes.
Maak de garam masala: vijzel de groene kardemom, kruidnagels, kaneel, komijn en koriander.
Stap 2. Maak het ‘garam masala’-mengsel
Verhit de mosterdolie in een diepe koekenpan en bak de aardappelen aan op middelhoog voor. Zodra ze goudbruin van kleur worden, haal je ze uit de pan en leg je ze apart.
Voeg de laurierbladeren, de gedroogde rode pepers (of 1 tl chilivlokken) en de hele komijnzaadjes toe aan de nog hete olie in de pan.
Zodra de komijnzaadjes beginnen te sissen, voeg je de gesnipperde uien, de garam masala en de ginger garlic paste toe.
Wanneer de uien goudbruin zijn, voeg je de gehakte tomaten en de kurkumapoeder toe.
Meng alles goed met elkaar en probeer met je spatel het mengsel licht te ‘pureren’. Laat het mengsel nog vijf minuten staan op middelhoog vuur, waarbij je het af en toe omschept.
Stap 3. Voeg de kip toe
Voeg de kip, gebakken aardappelen en de groene pepers toe. Roer alles goed door het ‘garam masala’-mengsel en doe de deksel op de pan. Bak het ongeveer 15 minuten en roer af en toe door.
Voeg de kopjes heet water toe aan de pan, meng het met het mengsel en dek de pan af met een deksel. Laat het nu ongeveer een halfuurtje staan. Wanneer de kip half gaar is, voeg je de suiker en wat zout naar smaak toe.
Maak ondertussen de rijst klaar volgens de instructies op de verpakking.
Stap 4. Serveer de curry
Hak de koriander fijn.
Serveer de kipcurry met de rijst en garneer met de verse koriander.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
1 kg kippenbouten- of poten
6 middelgrote aardappelen
6 middelgrote uien
4 tomaten
2 gedroogde rode pepers (of 1 tl chilivlokken)
0,5 tl suiker
3 laurierbladeren
8 el mosterdolie
2 groene pepers
1 tl kurkuma
2 tl ginger garlic paste
1 tl komijnzaad
0,5 tl chilivlokken
3 kopjes heet water
10 gram verse koriander
300 gram (basmati)rijst
Zout naar smaak
Garam masala
8 hele groene kardemoms
8 kruidnagels
5 cm kaneelstokjes
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!