Biang Biang Noodles

CHINA

Biang Biang Noodles

1 uur

4 personen

Moeilijk

4.5
2 beoordelingen

Biang Biang Noodles is een gerecht uit de Chinese ShanXi provincie (de provincie ten westen van Beijing), maar werd in het verleden ook, met andere kruiden, gegeten in de Xi’an provincie. ShanXi staat in China bekend om het maken van de beste donkere azijn van China en dit is ook in dit gerecht een belangrijk ingrediënt. De naam ‘Biang Biang Noodles’ is een onomatopee. Dit betekent dat het woord fonetisch het geluid beschrijft of nabootst. ‘Biang’ komt van het geluid waarmee je de noodles rekt en op het aanrecht slaat. Het gerecht is te vergelijken met Italiaanse ‘aglio e olio’, waarbij de smaak van de pasta vooral van de olijfolie komt waar de kruiden in hebben gegaard. Bij de Biang Biang Noodles gebeurt precies hetzelfde, wanneer je de hete olie over de noodles, groente en kruiden gooit en deze knisperend garen en de rijke aroma’s erin trekken.


Het recept kan pittig zijn, maar dit heb je volgens Willem zelf in de hand. Aan de hand van je eigen smaak kan je bijvoorbeeld minder chilivlokken en chilipoeder toevoegen (of meer, als je hiervan houdt). Hij vertelt ons dat nog niemand voor wie hij dit recept heeft gemaakt het heeft laten staan. “De noodles met een goede beet met frisse kruiden gaan je niet alleen totáál verzadigd op de bank laten ploffen, maar je ook overtuigen dat vegetarisch eten minstens net zo lekker is als haar niet-vegetarische tegenhanger”.



Voorbereidingstijd (deeg): 1 uur

Bereidingstijd: 1 uur

Bereiding

Stap 1. Bereid het deeg voor

  • Meng het water, de bloem en en het zout in een kom. Kneed het deeg met de hand (of met een keukenmachine met deeghaak) totdat het helemaal glad is en alle stukjes weg zijn.

  • Je kan testen of het deeg goed is door een stukje te pakken en dit in een vierkantje uit te trekken. Wanneer het zo dun wordt, zonder te scheuren, dat het licht doorlaat, is het deeg goed. Mocht het deeg te zwaar zijn, dan kan je het deeg 20 minuten laten rusten in een kom met een theedoek eroverheen, zodat het lichter wordt om te kneden.

  • Verdeel het deeg over 24 tot 28 gelijke stukken en vorm ze tot kleine slofjes (ongeveer de vorm van een augurk).

  • Borstel op elk stuk deeg een laagje olie, zodat ze niet tegen elkaar aanplakken.

  • Leg de stukjes deeg vervolgens op een bord of schaal en bedek dit met een laagje plastic folie. Laat het deeg minstens een uur rusten, maar niet langer dan twee uur. Ga ondertussen door naar stap 2 en 3. Daarna nog tijd over? Lees dan in de tussentijd het verhaal van Willem over de Chinese eetcultuur!


Stap 2. Bereid de saus

  • Meng de donkere azijn en sojasaus door elkaar en zet het apart.

  • Maak eventueel meer saus als je achteraf meer wil toevoegen naar smaak. (Let op: de verhouding is altijd 3 delen donkere azijn en 2 delen sojasaus).


Stap 3. Bereid de kruidenmix en de groenten

  • Rasp de knoflook en de gember. Snijd de bosui in kleine ringetjes.

  • Vermaal de chilivlokken, sechuan peper, chilipoeder en komijn fijn in een vijzel.

  • Mix de knoflook, gember en de kruiden door elkaar en zet deze apart.

  • Snijd de groenten naar keuze (paksoi, baby romaine sla of spinazie) in grove stukken, doe het in een grote kom en zet het apart.


Stap 4. Maak de noodles

  • Kijk eventueel voor een voorbeeld van de volgende stappen dit filmpje.

  • Breng een grote pan water aan de kook

  • Besprenkel het aanrecht met bloem (of olie), zodat de noodles niet aan het aanrecht blijven plakken.

  • Leg een slofje deeg op het aanrecht en rol met een deegroller het slofje enigszins plat, tot de dikte van ongeveer 1 cm. Je houdt een platte ovale pannenkoek over.

  • Tip: Pak een eetstokje en leg deze in de lengte neer op het deeg. Druk het eetstokje er goed in. Dit doe je zodat je later makkelijk de noodle uit elkaar kan trekken.

  • Pak de uiteinden van het deeg en sla het middenstuk meerdere keren op het aanrecht. Je merkt dat het deeg langer en dunner wordt. Zodra het deeg is gevormd tot een lange noodle, trek je de twee noodles uit elkaar (door het met-het-eetstokje-gemaakte gootje).

  • Gooi de noodles meteen in het kokende water en laat dit 1 à 2 minuutjes koken. Wanneer de noodles klaar zijn, pak je de noodles met een tang en voeg je ze toe aan de kom met groenten.

  • Herhaal de stappen totdat alle slofjes deeg zijn gevormd naar gekookte noodles.


Stap 5. Bereid de Biang Biang Noodles

  • Zet 6-8 el olie  in een klein pannetje op het vuur op een laag pitje.

  • Voeg de saus van donkere azijn en sojasaus en de gemaakte kruidenmix toe aan de gekookte noodles en groenten.

  • Wanneer de olie goed heet is (en het een beetje begint te roken), voeg je deze ook toe aan de kom met noodles, groenten, saus en kruiden. Let op: dit kan knetteren.

  • Meng alles goed door elkaar en serveer de Biang Biang Noodles in een grote soepkom.

Ingrediënten

Noodles

  • 750 gram bloem

  • 400 ml water op kamertemperatuur

  • 4 gram zout

  • Olie (zonnebloem-, arachide- of lijnzaadolie)


Kruidenmix

  • 6 el chilivlokken

  • 2 tl chilipoeder

  • 2 tl komijnpoeder

  • 2 tl vermalen sichuan peper (verkrijgbaar bij de toko, bijv. bij de Amazing Oriental, erg belangrijk voor de smaak)

  • 4 stengels bosui

  • 8 tenen knoflook

  • 6 cm gemberwortel


Saus

  • 6 el donkere azijn (verkrijgbaar bij de toko, bijv. bij de Amazing Oriental)

  • 4 el sojasaus


Groenten naar keuze

  • Paksoi

  • Baby romaine sla

  • Spinazie

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

De Chinese keuken wordt al snel geassocieerd met het eten met stokjes. Wil je weten waar dit vandaan komt? Willem vertelt je hier meer over!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
慢慢吃 Màn màn chī! ('Eet smakelijk!')