ZUID-AFRIKA
Bobotie
1,5 uur
4 personen
Makkelijk
Een van de meest bekende recepten uit Zuid-Afrika is bobotie. Deze heerlijke ovenschotel, gemaakt van onder andere rundergehakt en rozijnen, is zelfs in 1951 opgenomen in een speciaal receptenboek van de Verenigde Naties. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten al in huis. Tot onze verbazing mist er wel één ingrediënt waarvan wij zelf dachten dat dit erin hoorde: sperziebonen. Maar nee, dit schijnt verre van traditioneel te zijn!
De bobotie is heerlijk met wat gele rijst, een salade van rode ui en tomaat en wat extra chutney. Schrik bij het bereiden niet van de grote hoeveelheid melk, dit komt helemaal goed. Het recept is voor vier personen, maar (tip!) maak gerust meer, want deze bobotie zal erg goed in de smaak vallen.
Bereiding
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Week het sneetje witbrood in water en pers tot pulp.
Voeg de volgende ingrediënten samen in een kleine kom: de citroensap, abrikozenjam, fruitchutney, worcestershiresaus, tomatenpuree en de wittebroodpulp. Meng het goed door elkaar.
Stap 1. Bereid de bobotie
Snipper de ui, rasp de gember en hak de knoflook fijn.
Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien tot ze zacht zijn en licht beginnen te verkleuren.
Voeg de knoflook, gember en kruiden (kerriepoeder, kurkuma, koriander, gedroogde gember en komijn) toe en bak nog een minuut mee tot de bodem van de pan droog en plakkerig is.
Voeg het gehakt beetje bij beetje toe en breek eventuele klonterige stukjes. Bak al roerend totdat het vlees net begint te verkleuren van roze naar lichtbruin voordat je meer vlees toevoegt. Let op! Het vlees mag niet te bruin worden.
Kruid rijkelijk met peper en zout.
Voeg de kom ingrediënten (die je in de voorbereiding hebt klaargezet), de bruine suiker en de rozijnen toe en roer goed door.
Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het gedurende 30 minuten sudderen. Roer het vaak even door om ervoor te zorgen dat het niet aanbrand. Voeg een scheutje water toe als het mengsel te droog is.
Stap 2. Bereid de custard topping
Meng de melk met de eieren en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.
Stap 3. Maak de bobotie
Giet de bobotie in een ovenschaal en strijk het oppervlak glad met een spatel.
Druk de laurierblaadjes in de bobotie en giet het custardmengsel erover.
Zet voorzichtig in de oven en bak 40 minuten totdat de custard gestold is.
Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten.
Serveer met gele rijst, tomaat-rode ui salade en wat extra chutney
Ingrediënten
1 el citroensap
1 el abrikozenjam
2 el fruitchutney (wij gebruikten mangochutney)
1 el worcestershiresaus
1 el tomatenpuree
1 sneetjes witbrood,
1 el plantaardige olie
2 witte uien
1 teentje knoflook
0,5 el verse gember
0,5 el milde kerriepoeder
0,5 tl gemalen kurkuma
0,5 tl gemalen koriander
0,5 tl gemalen gember (gedroogd)
0,25 tl gemalen komijn
500 gram rundergehakt (mager)
1 el zachte bruine suiker
100 gr rozijnen zonder pit
Zout
Peper
Voor de custard
250 ml melk
2 eieren
Zout
Peper
2 laurierblaadjes
Bijgerecht
Gele rijst
Tomaat
Rode ui
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!