top of page
Zoeken

De Zuid-Afrikaanse ‘regenboogkeuken’

Ilse is geboren in Stellenbosch in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Al op jonge leeftijd was ze geïnteresseerd in eten en alles wat daarbij kwam kijken. Ze keek toen al mee met haar moeder en oma als zij aan het koken waren. Momenteel zijn de rollen omgedraaid en laat Ilse mensen met haar kookkunsten meekijken in haar eigen kookprogramma op de Zuid-Afrikaanse televisie. We vroegen haar naar de diversiteit van de Zuid-Afrikaanse keuken en de speciale eetgewoonten die het land kent.


Waarom wordt de Zuid-Afrikaanse keuken ook wel regenboogkeuken genoemd?

“Zuid Afrika kent veel verschillende culturele invloeden. We hebben al elf officiële landstalen en misschien nog wel meer verschillende invloeden in de eetcultuur. Maar wat we wel gemeen hebben, is dat we graag eten koken op open vuur. In het Afrikaans noemen we dit ‘braaien’. Onze nationale erfgoeddag op 23 september wordt ook wel ‘nationale braaidag’ genoemd. Braaien is in Zuid-Afrika een populaire manier om samen met vrienden en familie te koken. De dingen die we graag braaien zijn lamskoteletten, boerewors (gekruide runderworst), kip, spareribs, in vet gewikkelde lever, steak en nog veel meer. Daarnaast maken we gebruik van een potjie. Een ‘potjiekos’ maken (een stoofpotje van vlees in een gietijzeren pot dat boven het open vuur wordt gehouden) is een sociaal ritueel, omdat het uren duurt en alle Zuid-Afrikanen daar hun specifieke manieren voor hebben.”


Wat kenmerkt de Zuid-Afrikaanse keuken?

“De Zuid-Afrikaanse eetcultuur kan niet in een hokje worden geplaatst, omdat het zoveel diverse subculturen kent. Al deze subculturen verschillen erg van elkaar. De subcultuur waarin ik ben opgegroeid, en waar ik het meeste van weet, is de ‘Wit-Afrikaanse subcultuur’. Ik ben opgegroeid in een middenklassegezin, waar ik de tweede van vier kinderen was. Mijn moeder moest dus veel koken om een ​​gezin van zes te voeden. We braaiden veel in het weekend en aten dan gebarbecued vlees met aardappelsalade en tosti's gebakken boven het vuur. Andere vaste favorieten bij ons thuis waren zoete en pittige kipstoofschotels (met veel chutney erbij!) en eenvoudige, smaakvolle bolognaise.”


Kent de Zuid-Afrikaanse keuken ook speciale eettradities?

“Binnen alle individuele culturen en religies zijn er specifieke ingrediënten die gebruikt worden bij het vieren van verschillende feestdagen, dus er is niet maar één antwoord. Wel hebben we een speciale liefde voor zoete lekkernijen (zoals koeksisters, krokante pepermunttaart en melktaart) en voor zoet en mild gekruid vlees (zoals bij bobotie, kerrievis en ‘boerewors’).”


Kook je liever authentieke Zuid-Afrikaanse gerechten of gerechten uit andere landen?

“Ik ben altijd erg geïnspireerd geweest door de mediterrane manier van leven , eten en koken. Het is misschien de eenvoud ervan en de minder prominente rol die vlees speelt. Zuid-Afrikanen zijn over het algemeen geobsedeerd door vlees, maar mijn ware liefde ligt in groenten, zetmeel en zuivel. Geef me een amandelcroissant of een geweldige pizza en ik ben in de hemel! Ik realiseer me echter dagelijks dat we hier in Zuid-Afrika echt gezegend zijn met producten van ongelooflijke kwaliteit. De West-Kaap in Zuid-Afrika is een van de meest gevarieerde, betaalbare en spectaculaire eetbestemmingen ter wereld. Kom ons bezoeken, bekijk de Bo-Kaap met haar ongelooflijke kruidenwinkels, bezoek de stad met zijn ongeëvenaarde gastronomische scene, bezoek de Winelands met haar spectaculaire wijnboerderijen en restaurants. In de West-Kaap hebben we echt van alles.”


In jouw baan deel je naast aanbevelingen voor deze eetbestemmingen heerlijke recepten en kooktips. Waar komt deze liefde voor koken en eten vandaan?

Ik heb van jongs af aan van eten gehouden. Ik keek naar mijn moeder en mijn grootmoeder om te zien hoe zij kookten. Toen ik begon als serveerster bij Varsity, ontdekte ik de kneepjes van het restaurantvak. Ik was direct verslaafd en wilde zoveel mogelijk leren. Ik gaf al mijn geld uit aan eten en keek dag en nacht naar ‘Food channel’ voordat ik zelfs maar een carrière in eten overwoog.


Nieuwsgierig geworden naar Ilse's platform? Neem vooral een kijkje op haar website thefoodfox.com.

 








147 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page