PERU

Causa Limeña Tonijn

30 min

4 personen

4.0
1 beoordelingen

Bij het ingrediënt aardappel denk je waarschijnlijk niet meteen aan de keuken van een Zuid-Amerikaans land. Wat veel mensen niet weten, is dat de aardappel zijn oorsprong kent in Peru, waar de aardappel veelvuldig gegeten wordt. Eén van de favoriete aardappelgerechten van Mariëla is Causa Limeña. Dit gerecht is typisch Peruaans en bestaat uit aardappelpuree, die op smaak wordt gebracht met limoensap en een pasta van aji amarillo. De causa wordt opgebouwd door laagjes van aardappelpuree en tonijn af te wisselen. Hierdoor zet je op een eenvoudige manier een indrukwekkend voorgerecht op tafel.


Bij de causa limeña geeft de ‘Aji Amarillo’, gemaakt van gele Peruaanse chilipeper, een bijzondere smaak aan de aardappelen. Dit essentiële ingrediënt kun je kopen bij de toko (wij kochten het bij Tjin’s toko in Amsterdam) of op Mariëla’s website.


Vegetarisch? Mariëla gaf ons een alternatief: vervang de tonijn voor wortel, sperziebonen of een andere groente naar keuze.


Recepten van: proefperu.nl

Causa Limeña Tonijn

Bereiding

Stap 1. Bereid het aardappelmengsel

  • Schil de aardappelen en kook ze vervolgens 20 minuten in ruim water met wat zout totdat de aardappelen zacht zijn.

  • Doe de aardappelen in een grote kom en stamp ze totdat je een glad mengsel hebt zonder stukjes.

  • Pers de limoenen uit tot je 6 el aan limoensap hebt.

  • Voeg de limoensap, de olijfolie, de aji amarillo pasta (voeg beetje bij beetje toe en proef ondertussen, want kan pittig zijn)  en wat zout toe aan de aardappelpuree. Meng goed en zet de kom opzij.


Stap 2. Bereid de tonijnsalade

  • Snipper een rode ui en laat de tonijn uitlekken.

  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en de hardere stukjes en snijd de tomaat vervolgens in kleine blokjes.

  • Meng de rode ui, de tonijn, de tomaat en de mayonaise door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.


Stap 3. Serveer de Causa Limeña Tonijn

  • Snijd de avocado in dunne plakjes.

  • Zet de kookring op het midden van een bord. Breng eerst een glad en gelijkmatig laagje aardappelpuree aan gevolgd door plakjes avocado

  • Voeg vervolgens een laagje tonijnsalade toe en tot slot weer een laagje aardappelpuree. Trek vervolgens de kookring voorzichtig omhoog.

  • Optioneel: versier met extra reepjes tomaat, plakjes gekookt ei of extra avocado.

Buen Provecho! ('Eet smakelijk!')

Ingrediënten

  • 6-8 kruimige aardappelen

  • 2-3 el aji amarillo pasta

  • 3 limoenen (6 el sap)

  • 320 gram tonijn uit blik

  • 1 kleine rode ui fijn gesnipperd

  • 2-3 el mayonaise

  • 2 avocado's

  • 2 kleine tomaten

  • 4 el extra vierge olijfolie


Speciale kookbenodigdheden

  • Kookring (ook wel garneer- of bakring genoemd)

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Volgens Mariëla zorgt de verscheidenheid aan ingrediënten voor bijzondere smaaksensaties in de Peruaanse keuken. Wil je meer lezen wat er bijzonder is aan de Peruaanse keuken? Lees dan verder!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1