top of page
Zoeken

Peru, het land van de aardappel

Mariëla is geboren in Pasco, een van de hoogste steden ter wereld, gelegen in het central gedeelte van Peru. Toen ze zes jaar oud was verhuisde ze naar Lima stad. Tegenwoordig woont ze in Nederland. Haar missie is om zoveel mogelijk Nederlanders kennis te laten maken met de Peruaanse keuken. Met haar platform ‘Proef Peru’, waarop ze recepten en producten deelt en workshops aanbiedt, wil ze nieuwe smaken in de gerechten van mensen brengen en hun smaakpapillen nieuwe geweldige sensaties geven. Ze vertelt ons alles over de Peruaanse keuken en eetcultuur.


Peru is een land met een van de grootste biodiversiteit ter wereld. Elke regio in Peru heeft zijn eigen ingrediënten, tradities en culturen. Het land bestaat uit bergen, jungle en stranden. Mariëla vertelt ons dat ook de Peruaanse keuken gekenmerkt wordt door deze diversiteit. De Peruaanse keuken bestaat uit een mix van oude Inca, Europese, Afrikaanse en Aziatische culinaire tradities. “De verscheidenheid aan ingrediënten, zoals chilipepers, maïs, aardappelen, kruiden etc., zorgt voor bijzondere smaaksensaties.” Ondanks de diversiteit aan culturen kunnen verschillende tradities en gebruiken naast elkaar bestaan. Elke plaats in Peru heeft zijn eigen tradities. Mariëla’s favoriete tradities zijn La Pachamama Raymi en de Inti Raymi. “Pachamama Raymi is een van de belangrijkste voorouderlijke ceremonies in Peru. Het vindt plaats in Cusco tijdens de eerste week van augustus. Het belangrijkste doel is om de Pachamama, Moeder Aarde, te aanbidden als dank voor de jaarlijkse oogsten. Inti Raymi wordt elk jaar op 24 juni gevierd in Cuzco ter ere van ‘Inti’, de zonnegod, om hem te bedanken voor de warmte en energie waardoor planten kunnen groeien. Tijdens deze tradities speelt eten een grote rol, legt Mariëla uit.”

“De verscheidenheid aan ingrediënten zorgt voor bijzondere smaaksensaties.”

Zelf zijn we nog niet erg bekend met de Peruaanse keuken, maar we zijn door Mariëla’s verhalen erg benieuwd geworden naar wat er in Peru op het menu staat. Mariëla vertelt ons dat Peruanen voor onbijt graag ‘pan con Chicharron’, Peruaanse varkensvlees sandwich, eten en ceviche voor de lunch. “Over het algemeen houden we van het mengen van verschillende Peruaanse gerechten, dit noemen we ‘combinados’.” Een belangrijk ingrediënt is de aardappel. De aardappel komt namelijk oorspronkelijk uit Peru. De Inca's waren de eerste die aardappelen verbouwde, aan de oevers van het Titicacameer. Tegenwoordig kun je meer dan 4000 soorten aardappelen in Peru vinden. Ze zijn er in elke vorm en kleur; blauwe, gele, rode, roze en zelfs fel paarse soorten. Via de Spaanse kolonisten is de Peruaanse aardappel naar Europa gebracht. Een favoriet aardappelgerecht van Mariëla is causa limeña. Daarnaast behoren Lomo Saltado en Escabeche de Pollo tot haar favoriete Peruaanse gerechten.Bij de causa limeña geeft de ‘Aji Amarillo’, gele Peruaanse chilipeper, zo’n bijzondere smaak aan de aardappellen. Het is de favoriet van veel Peruanen. Het is zo speciaal voor mij want ik maakte altijd klaar voor mijn vrienden en familie in Peru. Lomo Saltado is een heerlijk roerbakgerecht met ossenhaas dat Chinese immigranten introduceerden in Peru. Dit is het lievelingsgerecht van mijn familie als ik het bereid. Escabeche de Pollo is een stoofpot die meestal wordt gegeten voor lunch. Dit gerecht is bijzonder door de combinatie van azijn en zoetigheid”, legt Mariëla uit.

“Tegenwoordig kun je meer dan 4000 soorten aardappelen in Peru vinden. Ze zijn er in elke vorm en kleur.”

Mariëla is niet de enige die mensen meer bekend wil maken met de Peruaanse keuken. Ze vertelt ons dat de laatste jaren diverse chef-koks en restaurants de Peruaanse keuken steeds verder hebben geïnnoveerd waardoor de keuken steeds meer internationale bekendheid en waardering heeft gekregen. Tegenwoordig bestaat de top 10 van beste restaurants ter wereld zelfs uit 2 Peruaanse restaurants! En wij begrijpen wel waarom, want de recepten die Mariëla met ons deelde smaakten geweldig! Klik op een van de linkjes hieronder en probeer het zelf uit!


Of ga naar www.proefperu.nl voor meer Peruaanse recepten en producten.

 


En voor de meatlovers is dit recept voor Lomo Saltado erg aan te raden! Klik op de foto.583 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page