top of page
Ciambotta (groentestoof)

ITALIË

Ciambotta (groentestoof)

45 min

4 personen

Makkelijk

Ciambotta Cilentana is een Italiaanse groentestoof met aardappel, tomaat en verse kruiden. Het precieze recept opschrijven is erg lastig. Het is een gerecht dat nooit hetzelfde is en voornamelijk gevoelsmatig wordt bereid. Er zijn geen vaste groenten, maar er wordt door de Italiaanse bereiders gekeken naar welke groenten het seizoen op dat moment biedt. Dit recept, dat we van Enrico hebben gekregen (lees hier zijn verhaal), is met aubergine, paprika en courgette. Het fijne van ciambotta is dat het ook koud erg lekker is. Dit voedzame en gezonde gerecht leent zich er dus perfect voor om de restjes de volgende dag mee te nemen als lunch. En het schijnt ook heerlijk te zijn op een broodje (bruschetta).


Eén tip: gebruik wel goede ingrediënten en natuurlijk goede olijfolie! Zoals de olijfolie van de Alberta Iannicelli Farm. In Nederland verkrijgbaar via Amazon.

gemiddelde waardering 4.5 uit 5, gebaseerd op 2 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1: Snijd en bak de groenten

  • Hak de ui en knoflook grof en snijd de courgette, aubergine, paprika, tomaten en aardappelen in stukken van 2 à 3 cm.

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote stoofpan. Fruit de knoflook en ui op laag vuur totdat het lichtbruin kleurt.

  • Voeg vervolgens de aardappel toe aan het mengsel en bak enkele minuten mee.

  • Voeg hierna de aubergine, courgette en paprika toe en bak ook enkele minuten mee.

  • Roer de tomatenpassata door het mengsel

  • Voeg tenslotte de tomaten toe aan het mengsel en bak nog een paar minuten totdat alle groenten halfgaar zijn.


Stap 2: Bereid de ciambotta

  • Breng het groentenmengsel op smaak met een snufje zout en voeg een half glas water toe.

  • Dek de pan af met een deksel en stoof het gerecht 15 tot 30 minuten. Roer tussentijds.

  • Haal de deksel van de pan af wanneer de aardappelen gaar zijn. Zet de ciambotta nog even op het vuur om in te koken.


Stap 3: Serveer de ciambotta

  • Voeg ten slotte wat gehakte verse peterselie, basilicumblaadjes en gedroogde oregano naar smaak toe. De ciambotta is het lekkerst als hij na het bereidingsproces nog even afkoelt.

Ingrediënten

  • 1 courgette

  • 1 aubergine

  • 2 paprika’s

  • 250 gram tomaten of cherrytomaatjes

  • 250 gram aardappelen

  • 1 grote ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 500 gram tomatenpassata

  • 5 gram verse peterselie

  • 5 gram verse basilicum

  • Extra vierge olijfolie

  • 2 tl oregano

  • Zout naar smaak

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Buon Appetito! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Bij dit recept en bij veel Italiaanse recepten, is de kwaliteit van de ingredienten van groot belang. Wil je hier meer over weten? Enrico vertelt je er alles over.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page