top of page
Zoeken

De wijde wereld van Italiaanse olijfolieEnrico en zijn familie komen uit Ceraso, een stad in de geografische regio Cilento in het zuiden van Italië. Enrico's familie is al sinds de 19e eeuw eigenaar van een olijfolieboerderij, dat van vader op zoon wordt doorgegeven. Inmiddels is het bedrijf in handen van de 4e generatie. In 2020 voerden Enrico en Felice De Luca, de vijfde generatie, een rebranding van het bedrijf door en werkten ze aan hun expansie naar het buitenland. We waren erg benieuwd naar het verhaal achter hun bedrijf en olijfolie. Enrico vertelt ons alles over het productieproces van olijfolie, hoe je een goede olijfolie kunt herkennen en het belang van olijfolie in Italië.


Volgens Enrico is een goede olijfolie belangrijker dan veel mensen denken. “De wereld van olie is even breed als die van wijn. Er zijn veel melanges die bij elkaar nog meer totaal unieke producten creëren. Elk gerecht kan verrijkt worden met een andere olie: een intense, fruitige, lichtpikante, etc. We raden aan om steeds verschillende oliën te gebruiken voor verschillende gerechten en ze zo te combineren om unieke smaken te krijgen.” We vroegen aan hem aan welke criteria een goede olijfolie moet voldoen. Hij vertelde dat je een goede olijfolie kunt onderscheiden aan de hand van drie kenmerken. Leuk om dit eens uit te proberen met de olijfolie die in je keukenkast staat!

  • De vloeibaarheid: giet een eetlepel olie in een glas en schud het. Een goede olijfolie heeft een medium-lage vloeibaarheid. Als de olie erg vloeibaar is, is dit geen goed teken.

  • Ruiken: als het glas eenmaal is geschud en een beetje is verwarmd, ruik er eens aan. Als je geuren van olijf, gras, fruit en groenten waarneemt, is de kans groot dat de olie goed is.

  • De juiste smaak: een goede olijfolie moet bitter en pittig van smaak zijn. Dus wanneer je dit soort smaken waarneemt, kun je er zeker van zijn dat jouw olijfolie een kwaliteitsolie is.

“De wereld van olie is even breed als die van wijn.”

Naast het belang in termen van smaak, schijnt het dat olijfolie ook bekend is om zijn vermogen om je leven te verlengen. Enrico vertelde ons dat sinds eind 2018 de Amerikaanse overheid (FDA) op basis van tal van onderzoeken stelt dat extra vierge olijfolie niet langer een eenvoudig voedingsmiddel is, maar een medicijn. Volgens hen zal twee eetlepels rauwe olijfolie per dag al voordelen opleveren.

Door die bewezen voordelen past olijfolie perfect in de eetcultuur van Cilento, legt Enrico uit. Cilento is in feite de thuisbasis van het mediterrane dieet, een van de meest aanbevolen diëten door diëtisten en voedingsdeskundigen. “De uitgangspunten zijn: afwisseling en volledigheid. Het is dan ook een zeer uitgebalanceerd dieet met o.a. granen, brood, groenten, olijfolie, vis en wijn. Voedingsmiddelen die de zogenaamde voedselpiramide vormen. De belangrijkste kenmerken van het mediterrane dieet zijn de lage consumptie van verzadigde vetten en de belangrijke aanwezigheid van vezels en koolhydraten, terwijl de inname van enkelvoudig onverzadigde vetten afkomstig van olijfolie hoog is. Daarnaast is het essentieel om veel water te drinken.”


Tot slot wil Enrico iedereen uitnodigen om een ​​keer naar Cilento te komen. “Het is een uniek gebied met landschappen die eeuwenoude geschiedenis en anekdotes uit hun verleden bevatten. Bovendien heeft de kust van Cilento twee beschermde mariene gebieden en tien blauwe vlaggen, een internationale erkenning die wordt gegeven aan kustplaatsen met schone zeeën en stranden die voldoen aan hoge kwaliteitsnormen.”

“Het is een uniek gebied met landschappen die eeuwenoude geschiedenis en anekdotes uit hun verleden bevatten.”

Voor de echte olijfolie-ervaring mochten we de olijfolie van Enrico’s familie proberen en hebben we hun authentieke bruschettarecept hiermee gemaakt. De olijfolie was heerlijk en stijlvol verpakt. Geen wonder dat ze al meerdere prijzen hebben gewonnen.

 


 

261 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page