top of page
Curry’s met kokosroti en sambol

SRI LANKA

Curry’s met kokosroti en sambol

45 min

4 personen

Makkelijk

De Sri Lankaanse keuken staat bekend om haar (veelal vegetarische!) curry’s met veel kruiden en smaak. Delia gaf ons de recepten voor twee soorten vegetarische curry’s: eentje met linzen en eentje met aardappel. Wanneer je deze combineert met een roti van kokos en een kokossambol, zet je een heerlijk Sri Lankaans diner op tafel. Sambol is overigens niet te verwarren met sambal. Dit bijgerecht, dat juist als frisse afwisseling van de pittige curry’s dient, maak je onder andere met geraspte kokos en limoen. Het maken van vier gerechtjes lijkt op het eerste oog veel werk, maar dat blijkt in de praktijk zeker niet zo te zijn: de perfecte maaltijd ook voor de doordeweekse dag. Je eet de gerechtjes uiteraard met je handen door met de kokosroti wat van de curry’s op te scheppen, maar… doe dit nooit met je linkerhand.


Voorbereidingstijd: 3 uur

Bereidingstijd: 45 minuten

gemiddelde waardering 4.7 uit 5, gebaseerd op 3 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Kokosroti

  • Meng het tarwemeel, de geraspte kokos en een snufje zout goed door elkaar.

  • Voeg al knedend het water beetje bij beetje toe totdat het een deegmengsel wordt. Voeg vervolgens de olie toe zodat het deeg niet plakt.

  • Laat het deeg minimaal 3 uur rusten.

  • Neem een bolletje van het deeg zo groot als je handpalm en rol dit met behulp van een deegroller plat in de vorm van een rondje. Je kunt eventueel wat extra olie gebruiken bij het uitrollen zodat het deeg niet plakt.

  • Verhit een pan met een beetje olie en bak de roti’s een paar minuten aan beide kanten totdat er goudbruine plekken ontstaan.


Pol sambol (kokossambol)

  • Snijd de chilipeper en het knoflookteentje fijn.

  • Meng dit samen met wat zout in een keukenmachine, blender of vijzel tot een grof mengsel.

  • Voeg de geraspte kokos toe en meng nogmaals door elkaar.

  • Roer het sap van de citroen en eventueel wat kokosmelk door de sambol en serveer.


Pittige aardappelcurry

  • Hak de ui en de groene peper fijn en snijd de tomaat in kleine stukjes.

  • Verhit een pan met zonnebloemolie en voeg zodra de pan heet is het mosterdzaad, de venkelzaad en de ui en peper toe. Bak deze ingrediënten totdat de ui goudbruin kleurt.

  • Schil de aardappelen en snijd het in kleine stukjes. Voeg deze aan het uienmengsel toe. Voeg 500 ml water en zout naar smaak en toe. Laat een tijdje koken.

  • Voeg op het moment dat de aardappelen half gaar zijn, de chilipoeder, de korianderpoeder en de kurkuma toe.

  • Meng de tomaat door de curry en laat nog een tijdje pruttelen totdat de aardappelen goed gaar zijn.

  • Voeg tenslotte de melk toe en laat het nog ongeveer 3 minuten doorkoken.


Paruppu Curry (linzencurry)

  • Snijd de ui, knoflook en de groene peper fijn.

  • Verhit een pan met zonnebloemolie en voeg zodra de pan heet is het mosterdzaad, het venkelzaad, de ui, de knoflook en de peper toe. Bak deze ingrediënten totdat de uien goudbruin kleuren.

  • Was de linzen eerst twee keer en voeg ze vervolgens toe aan het uienmengsel. Meng het water en wat zout naar smaak hier doorheen.

  • Kook de linzen totdat ze gaar zijn (niet te hard en niet te zacht).

  • Voeg melk en kurkuma toe en laat nog 2 minuten pruttelen.

  • Haal de pan van het vuur en roer als laatst het komijnpoeder en de zwarte peper door de curry.


Ingrediënten

Voor ca. 8 kokosroti’s:

  • 500 gram tarwemeel

  • 200 geraspte kokos

  • ca. 500 ml water

  • 2 el zonnebloemolie/olijfolie

  • snufje zout


Voor de kokossambol:

  • 250 gram vers geraspte kokos (mocht je geen vers geraspte kokos kunnen krijgen, voeg dan een beetje kokosmelk toe aan de gedroogde geraspte kokos)

  • 1 teentje knoflook

  • 5 kleine groene chilipepers (of minder naar smaak)

  • 1 citroen

  • Chilivlokken naar smaak

  • Zout naar smaak


Voor de aardappelcurry:

  • 500 gram aardappelen

  • 2 witte uien

  • 3 tomaten

  • 50 ml melk

  • 2 groene chilipepers

  • 2 eetlepels chilipoeder (of naar smaak)

  • 1 tl mosterdzaad

  • 1 tl venkelzaad

  • 1 el korianderpoeder

  • 1 tl kurkuma

  • 3 el zonnebloemolie

  • 300 ml water


Voor de Paruppu curry:

  • 200 gram rode linzen

  • 2 witte uien

  • 6 teentjes knoflook

  • 2 groene chilipepers

  • 50 ml melk

  • 1 tl mosterdzaad

  • 1 tl venkelzaad

  • 0,5 tl komijnpoeder

  • 1 tl kurkuma

  • 0,5 tl zwarte peper

  • 500 ml water

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

மகிழ்ந்து உண்ணுங்கள்
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Wist je dat de Sri Lankaanse keuken uit veel vegetarische gerechten bestaat. Delia legt je uit waarom dit het geval is.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page