top of page
Zoeken

Vegetarische inspiratie in de Sri Lankaanse keuken

Delia is in Nederland opgegroeid in een Srilankaanse familie. Haar vader komt uit het Jaffna in het noorden van Sri Lanka en haar moeder komt uit het midden van het land in de buurt van Kilinochi. Ze heeft erg veel affiniteit met haar cultuur door de diversiteit, authenticiteit en tradities die Sri Lanka rijk is. Ze vertelt ons er alles over.


Delia legt uit dat de bevolking in Sri Lanka grotendeels bestaat uit twee bevolkingsgroepen: de Tamils en de Singalezen. Haar familie behoort tot de Tamils. Ze is in deze cultuur opgegroeid en heeft ook les gekregen in het Tamil. Sri Lanka is net iets groter dan Nederland. “Ondanks deze relatief kleine omvang verschillen de gerechten in elke hoek van het land”, vertelt Delia. De gerechten onder de Tamils zijn voor een groot deel gelijk, maar ze verschillen vaak in de bereidingswijze. “In de streek waar mijn moeder vandaan komt zullen ze de gerechten anders bereiden dan in de streek van mijn vader”, zegt Delia.


Zowel het ontbijt, de lunch, de middagsnack en het avondeten bestaan in Sri Lanka uit warme maaltijden. Het ontbijt en avondeten kunnen elke dag variëren, maar de lunch bestaat altijd uit rijst met verschillende curry´s. Daarnaast worden er voornamelijk hartige snacks gegeten en zijn zoete lekkernijen alleen bedoeld voor feestdagen.

“In de streek waar mijn moeder vandaan komt zullen ze de gerechten anders bereiden dan in de streek van mijn vader”

Als we Delia vragen hoe het is om in Nederland op te groeien in een Sri Lankaanse familie vertelt ze enthousiast dat ze het heel leuk vindt om te kunnen proeven van verschillende culturen. Tegelijkertijd vindt ze het soms ook lastig om te kiezen bij welke cultuur je je nu het meest thuis voelt. Wat betreft de keuken heeft ze wel een voorkeur. “Tot nu toe kook ik het vaakst gerechten uit de Sri Lankaanse keuken, omdat ik de diversiteit in smaken en kruiden erg lekker vind en het heel leuk vind om hiermee te experimenteren.” Deze diversiteit in smaken en mogelijkheden is ook wat de Sri Lankaanse keuken onderscheidt van andere eetculturen volgens Delia. Daarnaast kent de Sri Lankaanse keuken veel veganistische mogelijkheden. Vooral in vergelijking met andere keukens. Dit komt omdat in het Hindoeïsme geweldloosheid, ook bij dieren, een belangrijke rol speelt in de cultuur van het land.


De Sri Lankaanse keuken wordt vaak vergeleken met de Indiase keuken. Delia legt uit dat de Sri Lankaanse en de Noord-Indiase keuken wel veel van elkaar verschillen. “De Zuid-Indiase eetcultuur daarentegen lijkt erg op de Tamilse eetcultuur. Het verschil ligt voornamelijk in de bereidingswijzen en kruiden. In de Zuid-Indiase keuken gebruiken ze bijvoorbeeld veel garam masala terwijl dit in de Sri Lankaanse-Tamilse keuken niet het geval is. Ingrediënten die typerend zijn voor de Sri Lankaanse keuken zijn onder andere kurkuma, venkel, komijnzaad, mosterdzaad, zwarte peper, chilipoeder en groene pepers. Met deze ingrediënten worden de heerlijkste curry’s bereidt, die voornamelijk worden geserveerd met rijst. Puttu (een ontbijtgerecht met rijst en kokos), dosa (een soort pannenkoekje) en idiyappam (soort noodles gemaakt van rijstmeel) zijn typerende gerechten die wekelijks gemaakt worden in de Sri Lankaanse keuken.”

“Puttu, dosa en idiyappam zijn typerende gerechten die wekelijks gemaakt worden in de Sri Lankaanse keuken.”

Op feestdagen is het gebruikelijk om iets zoets en een gerecht met vlees te bereiden. Als de feestdag is gerelateerd aan het geloof zal dit een vegetarisch gerecht zijn. Thai Pongal en Diwali zijn twee van de grootste feestdagen in Sri Lanka. Thai Pongal valt vaak in de januari en staat in teken van de nieuwe oogst. Het belangrijkste gerecht tijdens deze feestdag is Pongal, een gerecht van zoete rijst. De rijst wordt dan eerst geofferd aan god en de zon, omdat de zon ervoor zorgt dat alles groeit. Diwali is het wel bekende lichtjesfeest, dat in het teken staat van een voorspoedige toekomst. Tijdens deze feestdag staat eten in principe niet centraal maar er wordt wel erg lekker gekookt om het te vieren. Er worden veel hartige hapjes gemaakt zoals vadai murukku (soort rijstcracker) maar ook zoete hapjes zoals laddu (zoet gefrituurd deegballetje). Omdat saamhorigheid tijdens deze feestdagen als iets heel belangrijks wordt gezien, krijg je in Sri Lanka op beide dagen vrij om het met familie te vieren.


Tot slot vragen we Delia of ze nog een tip heeft voor onze lezers. Daar hoefde ze niet lang over na te denken: “Wees niet bang om een beetje extra pit aan je eten toe te voegen!”.

 

Benieuwd naar een echte vegetarische Sri Lankaanse maaltijd? Delia gaf ons de recepten voor twee soorten curry’s, kokosroti en een verfrissende kokossambol.




210 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page