top of page
Dahl

INDIA

Dahl

30 min

4 personen

Makkelijk

Maak je klaar om de rijke en smaakvolle wereld van de Indiase keuken te ervaren! Dit keer duiken we in het verrukkelijke en voedzame gerecht: Indiase Dahl. Dit gerecht wordt al eeuwenlang gegeten en is een hoofdbestanddeel in de Indiase keuken, waar het soms bijna elke dag wordt gegeten. Dahl is een mengsel van linzen, kruiden en groenten die worden gestoofd, waardoor een heerlijke geur en smaak ontstaat. Dahl is niet alleen lekker, maar het is ook een goede bron van eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen, waardoor het goed past in een vegetarische en veganistische dieet. In India wordt dahl beschouwd als comfort food en wordt het vaak geserveerd aan zieke personen, omdat het licht verteerbaar is en de nodige voedingsstoffen bevat. De kruiden die in Dahl worden gebruikt, variëren van regio tot regio in India, en elke familie heeft vaak zijn eigen geheime mix van kruiden die ze gebruiken om het gerecht te maken. Wij kregen het recept van de familie van Gaby.


Het beste van Dahl is dat het heel veelzijdig is, dus je kunt je favoriete groenten en kruiden toevoegen om het gerecht eigen te maken.

gemiddelde waardering null uit 5, gebaseerd op 0 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1: Kook de dahl

  • Was de linzen goed.

  • Pers knoflookteentjes uit over de dahl en strooi er wat zout over. Voeg het water toe en breng aan de kook. Voor wat extra smaak kun je in plaats van water kippenbouillon gebruiken.

  • Bedek de pan zodra het water kookt met een deksel en laat het pruttelen totdat de linzen zacht zijn en je ze met twee vingers plat kan drukken. Verwijder de pan dan van het vuur.


Stap 2: Bereid de groenten en kruiden

  • Snijd de gember en aubergine in dunne plakjes

  • Bedek een pan met  olie, en voeg de kerrieblaadjes, komijnzaad en gember toe. Bak even kort aan.

  • Voeg de ui toe en bak tot ze zacht en lichtbruin zijn.

  • Voeg de dun gesneden aubergine toe

  • Zodra deze plakjes zacht worden meng je de tomatenstukjes erdoorheen.

  • Voeg het hing poeder (asafoetida), komijnpoeder, korianderpoeder, chillipoeder, kurkuma, kaneelpoeder en zout toe. Bak het geheel gaar terwijl je roert.


Stap 3: Meng met de dahl en serveer

  • Voeg de dahl toe aan het mengsel en schep goed om.

  • Voeg zout en chilipoeder toe naar smaak.

  • Besprenkel de dahl met koriander en limoen en serveer met naan of rijst. Wij voegden zelf nog yoghurt toe voor de frisse touch.

Ingrediënten

  • 400 gram dahl (rode linzen)

  • 1.5 l water

  • Evt. 3 kippenbouillonblokjes

  • 2 aubergines

  • 2 uien

  • 4 grote tomaten

  • 5 tenen knoflook

  • 4 kerrieblaadjes (curry leaves)

  • 2 tl komijnzaad

  • 2 duimen gember

  • 0.5 tl hing / asafoetida (verkrijgbaar bij de toko)

  • 2 tl komijnpoeder

  • 2 tl korianderpoeder

  • 1.5 tl chillipoeder (of naar smaak)

  • 1 tl kurkuma

  • 0.5 tl Kaneel

  • Zout naar smaak

  • Bosje verse koriander

  • Naan

  • 1 limoen

  • Yoghurt

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Achchese bhojon kijie! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Altijd al afgevraagd waarom ze in India en andere delen van Azië met hun handen eten? Gaby legt het ons uit.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page