top of page
Zoeken

Een kijkje in de Zuid(oost)-Indiase keuken


India is een heel groot land, 95 keer zo groot als Nederland, en kent daardoor grote verschillen in de regionale keukens. Veel mensen kennen de Indiase keuken uit Noord-India - hier zie je ook de meeste restaurants van in Europa - maar ook de Zuid(oost)-Indiase keuken heeft veel te bieden. Wij spraken Gaby. Haar vader is geboren in Kakinada, een grote stad in de staat Andra Pradesh in Zuid-Oost India, waarna hij op zijn negende naar Nederland is verhuisd. Toen Gaby jong was is ze twee keer in India geweest en in december 2019 heeft ze samen met haar broer gebackpackt van het Noorden naar het Zuiden. Door de verhalen van haar familie, haar reizen en haar aangeboren voorliefde voor eten kan ze ons alles vertellen over de Indiase eetcultuur.


Gaby vertelt dat de regio’s Andra Pradesh en Telangana in Zuid-Oost en Centraal-India veel overeenkomsten hebben als het op eten aankomt. “De keuken van deze staten wordt ook wel de ‘Telugu’ cuisine genoemd. De Telugu keuken staat bekend als de heetste en meest kruidige keuken in India. Er wordt veel gebruik gemaakt van rode chilipepers, die bovendien verbouwd worden in Andra Pradesh. Daarnaast wordt er veel vegetarisch gegeten, omdat een groot deel van de Indiase bevolking hindoe is. Dit kun je goed terug zien in de gerechten.


De eetgebruiken in India zijn heel anders dan in Nederland. “In principe eten Indiërs met hun rechterhand. Naast dat dit een traditie is, dat haar oorsprong kent in de Ayurvedische leer (traditionele geneeswijze), wordt je je hierdoor beter bewust van de smaken, texturen en geuren van het eten én eet je veel langzamer en dus bewuster. Langzamer eten betekent ook een sneller verzadigingsgevoel waardoor je een stuk minder eet. Trouwens, eet nooit met je linkerhand in India! De linkerhand wordt als onrein gezien,” legt Gaby uit.

“Van eten met je hand word je meer bewust van de smaken, texturen en geuren van het eten”

Ondanks het feit dat in beide keukens vaak aardappel wordt gebruiken, zijn de Indiase en Nederlandse keukens niet te vergelijken. Als we Gaby vragen wat ze van de Nederlandse keuken vindt antwoordt ze: “Ik heb altijd moeite gehad met de echte Hollandse pot. Het heeft zo weinig smaak en is niet zo spannend. Maar dat komt misschien ook omdat ik de extreme geuren en smaken uit de Indiase keuken gewend ben. Toch kan ik een pannenkoek, stamppot met gehaktballetjes en erwtensoep zeker waarderen op zijn tijd!”


Toen we vroegen wat Nederlanders kunnen leren van de Indiase keuken, zegt Gaby lachend “Kruiden gebruiken!”. De gekookte groenten met een stukje vlees en aardappelen kunnen een stuk smaakvoller worden door bijvoorbeeld het vlees te marineren of de groentes en aardappelen te grillen met wat kruiden. Ja, de beroemde AVG-maaltijd (aardappels, vlees, groente) kan wel wat Indiase invloeden gebruiken.”

“De beroemde AVG-maaltijd kan wel wat Indiase invloeden gebruiken”

In een maaltijd vindt Gaby het belangrijk als er contrasten aanwezig zijn. “Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld een smeuïge curry waar een krokant gebakken kip in ligt. Of het combineren van iets zoets met iets zouts. De beste gerechten zijn voor haar gerechten waarbij je verrast wordt omdat je de smaken nog niet eerder bij elkaar hebt geproefd of die een ware smaakexplosie veroorzaken omdat er zoveel verschillende kruiden worden gebruikt.


Tenslotte vertelt Gaby dat eten veel voor haar betekent. Naast dat ze het heel erg leuk vindt om verschillende gerechten, keukens en restaurants te proberen, voelt het voor haar ook als een mooie manier van samenkomen. “Eten verbindt en is gezellig. Ik kan er uren over praten.”


 

 

230 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page