Egyptische falafel

EGYPTE

Egyptische falafel

30 min

4 personen

Gemiddeld

Het Midden-Oosterse gerecht ‘falafel’ heeft bijna geen introductie meer nodig. Het alom bekende en geroemde gefrituurde balletje, doorgaans gemaakt van gemaalde kikkererwten, is erg populair. Wist je alleen dat er niet één soort falafel bestaat? Elk land in het Midden-Oosten kent haar eigen variant van het broodje met falafel. Zo wordt er gevarieerd in de kruiden, toppings en in het sausje. Maar ook is het soort broodje waarin de falafel wordt gegeten in elk land weer anders.


Wij hebben het recept gekregen voor een Irakese, Palestijnse, Egyptische en Syrische versie. Elk recept is compleet uniek in zijn smaak. Zo wordt de Irakese falafel als enige gegeten zonder verse kruiden en gebruiken ze in Egypte geen kikkererwten maar tuinbonen. Wat de overige kikkererwtenvarianten wel met elkaar gemeen hebben? Er worden nooit kikkererwten uit blik gebruikt, maar altijd de gedroogde versie van de erwt. Zodra je deze een nachtje laat wellen, zullen ze de perfecte basis vormen voor een heerlijke authentiek broodje falafel.


- - - - -  


De Egyptische falafel is uniek in zijn soort, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de bekende kikkererwten. Nee, de Egyptenaren maken hun falafel met tuinbonen. Hierdoor is deze falafelvariant iets frisser dan zijn kikkererwtenbroertjes. Ook wordt er in dit recept een hoop verse kruiden gebruikt.


Benieuwd naar falafelvarianten uit andere landen? Klik dan op onderstaande linkjes:

average rating is 0 out of 5, based on 0 votes, beoordelingen

Bereiding

Voorbereiding: week de tuinbonen minimaal 12 uur in ruim water


Stap 1: Bereid het tuinbonenmengsel

  • Laat de tuinbonen uitlekken.

  • Snijd de ui, lente ui en knoflook klein.

  • Maal in een keukenmachine alle ingrediënten behalve de kruiden tot een glad mengsel.

  • Meng in een kom met je handen de kruiden door de gemalen massa totdat het een stevige deegbal is.

  • Meng ten slotte de baking soda door het mengsel, dek de kom af en zet het minstens een uur in de koelkast.


Stap 2: Draai de falafel balletjes

  • Draai van het gekoelde mengsel kleine balletjes en druk ze een beetje plat.

  • Dip de balletjes in het sesamzaad.


Stap 3: Frituur de falafel en serveer

  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en frituur de falafel totdat hij goudbruin kleurt.

  • Serveer de falafel los of in turks brood met sla, tomaat en komkommer en een beetje sambal

Ingrediënten

  • 1 kg droge tuinbonen (NIET uit blik!)

  • 1 bos koriander (ca. 40 gram)

  • 1 bosje lenteui (alleen het groene gedeelte)

  • 3 knoflooktenen

  • 1 grote witte ui

  • 2 el komijn

  • 2 el gedroogde koriander

  • 2 el zout

  • 1 el baking soda

  • 1 el witte peper

  • 2 el sesamzaad

  • 150 ml water


Garnering:

  • Pitabroodjes of platbrood

  • Groente: tomaat, komkomme en sla


Benodigdheden:

  • Vleesmolen (of keukenmachine)

  • Diepe koekenpan

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

أتمنى لك وجبة شهية ('Eet smakelijk')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Jinan runt haar eigen restaurant Yalla Yalla in Den Bosch waar ze haar gasten verrast met een diversiteit aan Midden-Oosterse gerechtjes. Jinan en kok Hamza vertellen je meer over hoe zij culturen samenbrengen met hun gerechten.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1