MEXICO

Enfrijoladas de Pollo

40 min

4 personen

5.0
1 beoordelingen

Enfrijoladas lijken enigszins op enchiladas, maar kennen één groot verschil: in plaats van chilisaus wordt het geserveerd met een saus van zwarte bonen (‘frijol’ is dan ook Spaans voor ‘bonen’). De enfrijoladas zijn gevuld met pulled chicken, maar dit is voor een vegetarische maaltijd ook erg goed te vervangen voor een groentesoort, zoals champignon of courgette. Deze typische Mexicaanse maaltijd is ideaal als je snel iets op tafel wilt zetten.

Enfrijoladas de Pollo

Bereiding

Stap 1. Maak pulled chicken

  • Zet een pan water op het vuur en voeg flink wat zout toe.

  • Als het water kookt, voeg je de ongesneden kip(dij)filets toe met een teentje gepelde knoflook.

  • Laat alles 30 minuten doorkoken totdat het vlees gaar is.

  • Ga vervolgens naar stap 2 en 3. (Of lees tijdens het wachten het verhaal over de Mexicaanse eetcultuur!)

  • Haal de kip uit het water (gooi het water niet weg, dit is je kippenbouillon) en trek het uit elkaar met twee vorken, om ‘pulled chicken’ te maken.

  • Zet het watermengsel (de bouillon) opzij.


Stap 2. Bereid de zwartebonensaus en toppings voor

  • Meng de zwartebonenspread met 1,5 kopje kippenbouillon (of groentebouillon als je vegetarische optie maakt).

  • Doe het mengsel in een pan en breng het op smaak met de korianderpoeder (of zelf gemalen korianderzaad) en zout naar smaak.

  • Laat het vervolgens 5 minuten sudderen op laag vuur.

  • Snijd vervolgens de chorizo in kleine blokjes, snijd de avocado in plakjes, verkruimel de feta/panela, hak de verse koriander fijn en snijd de ui in halve ringen.

  • Bak de chorizoblokjes nog even kort aan in een pan.


Stap 3. Bak de tortilla’s

  • Breng een laagje olie aan in een hete koekenpan.

  • Bak de tortilla's ongeveer 10 seconde per kant. Let op: de tortilla’s moeten wel zacht blijven.


Stap 4. Serveren maar!

  • Leg de tortilla’s neer, vul ze met de pulled chicken en vouw ze dicht. Herhaal dit voor alle tortilla’s.

  • Leg de gewenste hoeveelheid tortilla’s neer op een bord en voeg de saus toe zodat je de bovenkant van de tortilla’s bedekt.

  • Garneer de ‘enfrijoladas’ met de chorizo, rode ui, avocado, sour cream, feta/panela en verse koriander.


Kooktip: Vind je rauwe rode ui soms net iets te scherp? Doe de gesneden ui dan in een vergiet en giet hier kokend water overheen. Dit haalt net dat scherpe randje van de ui weg.


Buen provecho! ('Eet smakelijk!')

Ingrediënten

  • 400 gram kip(dij)filet

  • 1 teen knoflook

  • 8-12 maistortilla's (2-3 p.p.)

  • 1 blik zwartebonenspread (La Morena)

  • 2 tl korianderpoeder

  • Olijfolie

  • Zout naar smaak


Toppings om te serveren

  • 200 gram chorizo ​​(evt. vegetarisch)

  • 1 rode ui

  • 2 avocado’s

  • 200 gram sour cream

  • 200 gram feta of penela

  • 15 gram verse koriander


Vegetarische optie

Vervang de kip door een van de volgende ingrediënten:

  • Geraspte courgette

  • Fijngehakte champignons

  • Aardappelpuree

  • Of een groente naar keuze.

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Daniela vindt het jammer dat de Mexicaanse keuken vaak wordt verward met Tex Mex, terwijl het juist een heel gevarieerde gerechten te bieden heeft. Ze vertelde ons meer hierover.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1