top of page
Gevulde Koek (Gata)

ARMENIË

Gevulde Koek (Gata)

45 min

12 personen

Gemiddeld

Deze gevulde koek, gata, kent vele variaties. Dit recept, uit Emma’s familie, is met een vulling van (vanille)suiker en bloem. Emma vertelt dat ze in Armenië de traditie kennen dat de gata tijdens bruiloften aan de aanwezige vrijgezelle meiden wordt meegegeven bij de bruidegom thuis. Zo mogen zij ook het zoete van het huwelijk, het trouwen zelf, meemaken. Het recept is genoeg voor twee koeken.

gemiddelde waardering 4.2 uit 5, gebaseerd op 17 stemmen, beoordelingen

Bereiding


Stap 1. Kneed het deeg

  • Doe de zachte boter met de bloem in een kom en kneed dit samen.

  • Voeg vervolgens de yoghurt, crème fraiche, bakingsoda, een ei en een zakje vanillesuiker toe en kneed het tot een mooi soepel deeg.

  • Laat het vervolgens 10 minuten laten rusten.

Ga in de tussentijd naar stap 1.


Stap 2. Maak de vulling

  • Meng de olie, suiker, bloem en vanillesuiker samen.

  • Bak dit vervolgens twee minuten in een koekenpan op laag vuur, totdat het goudbruin is.

  • Verdeel de vulling in twee porties, want we gaan twee koeken maken.

  • Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.


Stap 3. Maak de koek

  • Verdeel het deeg in twee bollen en druk met je vingers het deeg plat. Zorg ervoor dat de zijkanten iets dikker zijn dan het midden.

  • Doe de helft van de vulling op het platgedrukte deeg en verdeel het gelijkmatig.

  • Breng de randen van het deeg in het midden naar elkaar toe en druk het dicht.

  • Draai de bol om en maak deze plat. De koek moet ongeveer 1 - 1,5 cm dik zijn.

  • Met een mes en vork kan je de koek versieren. Let op dat je je mes of vork niet te diep erin steekt.

  • Klop het ei los en besmeer het deeg aan de bovenkant.

  • Herhaal de stappen vervolgens voor de tweede koek.

  • Bak de koeken 25 minuten in de oven op 200 graden totdat deze goudbruin zijn.

Ingrediënten

Voor 12 personen:


Deeg

  • 250 gram boter op kamertemperatuur

  • 300 gram bloem

  • 125 ml yoghurt

  • 75 ml crème fraîche

  • 1 tl baksoda

  • 1 ei

  • 1 zakje vanillesuiker


Vulling

  • 6 el zonnebloemolie

  • 100 gr suiker

  • 35 gram bloem

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • 1 ei

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Բարի ախորժակ ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Benieuwd naar het verhaal achter dit heerlijke recept? Emma geeft je een kijkje in de Armeense keuken!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page