ARMENIË
Gevulde Koek (Gata)
45 min
12 personen
Gemiddeld
Deze gevulde koek, gata, kent vele variaties. Dit recept, uit Emma’s familie, is met een vulling van (vanille)suiker en bloem. Emma vertelt dat ze in Armenië de traditie kennen dat de gata tijdens bruiloften aan de aanwezige vrijgezelle meiden wordt meegegeven bij de bruidegom thuis. Zo mogen zij ook het zoete van het huwelijk, het trouwen zelf, meemaken. Het recept is genoeg voor twee koeken.
Bereiding
Stap 1. Kneed het deeg
Doe de zachte boter met de bloem in een kom en kneed dit samen.
Voeg vervolgens de yoghurt, crème fraiche, bakingsoda, een ei en een zakje vanillesuiker toe en kneed het tot een mooi soepel deeg.
Laat het vervolgens 10 minuten laten rusten.
Ga in de tussentijd naar stap 1.
Stap 2. Maak de vulling
Meng de olie, suiker, bloem en vanillesuiker samen.
Bak dit vervolgens twee minuten in een koekenpan op laag vuur, totdat het goudbruin is.
Verdeel de vulling in twee porties, want we gaan twee koeken maken.
Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
Stap 3. Maak de koek
Verdeel het deeg in twee bollen en druk met je vingers het deeg plat. Zorg ervoor dat de zijkanten iets dikker zijn dan het midden.
Doe de helft van de vulling op het platgedrukte deeg en verdeel het gelijkmatig.
Breng de randen van het deeg in het midden naar elkaar toe en druk het dicht.
Draai de bol om en maak deze plat. De koek moet ongeveer 1 - 1,5 cm dik zijn.
Met een mes en vork kan je de koek versieren. Let op dat je je mes of vork niet te diep erin steekt.
Klop het ei los en besmeer het deeg aan de bovenkant.
Herhaal de stappen vervolgens voor de tweede koek.
Bak de koeken 25 minuten in de oven op 200 graden totdat deze goudbruin zijn.
Ingrediënten
Voor 12 personen:
Deeg
250 gram boter op kamertemperatuur
300 gram bloem
125 ml yoghurt
75 ml crème fraîche
1 tl baksoda
1 ei
1 zakje vanillesuiker
Vulling
6 el zonnebloemolie
100 gr suiker
35 gram bloem
2 zakjes vanillesuiker
1 ei
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!