top of page
Zoeken

Ontdek de diversiteit van de Armeense keuken


Emma haar ouders komen uit Artsach, Armenië. Het land staat bekend om haar prachtige natuurgebieden, mooie cultuur en rijke geschiedenis. Emma vertelt ons meer over de diversiteit van de Armeense keuken en verklapt dat Armeniërs niet altijd zo strikt het recept volgen, maar iedereen het recept op zijn of haar eigen unieke manier bereidt.

Emma vertelt dat de Armeense eetcultuur erg rijk, traditioneel en uitgebreid is. De Armeense eetcultuur onderscheidt zich door zijn ingewikkelde, goed gekruide en diverse gerechten. “Als je een Armeens gerecht wilt maken, moet je er echt de tijd voor nemen. Ieder gerecht heeft zo zijn eigen geschiedenis, techniek en smaak.” Eten wordt in Armenië beschouwd als impactmaker. ‘Kunst’ noemt Emma het zelfs, want iedereen heeft zo zijn unieke manier van bereiden. “De herkomst van onze voorouders speelt hierin ook een grote rol. Hierdoor zijn er veel streekgerechten en bestaan er van een traditioneel gerecht vele variaties.”

“Eten wordt in Armenië beschouwd als ‘kunst’, waarbij iedereen zijn eigen unieke manier van bereiden heeft.”

De Armeense eetcultuur is eeuwen oud. Deze geschiedenis zie je terug in de recepten. Emma vertelt: “De gerechten die onze ouders en wij vandaag de dag nog maken stammen af van onze voorvaderen. Traditie is erg belangrijk voor Armeniërs. Er worden veel ingrediënten met originele smaken gebruikt, die ook door onze voorouders werden gebruikt. Als wij bijvoorbeeld Tolma, gevulde druivenbladeren, maken dan gebruiken wij kruiden die speciaal zijn meegenomen uit Armenië.”

Naast hele specifieke ingrediënten, heeft de Armeense keuken ook speciale gerechten die tijdens feestelijke gelegenheden worden gegeten. “Tijdens iedere feestdag hebben wij specifieke gerechten die speciaal op die dagen worden gemaakt. Zo kun je tijdens oud en nieuw bij iedere Armeniër tolma, parmaham, vis of barbecue op tafel zien. Tijdens Pasen maken wij vis, diverse salades en Xapama (rijst met gedroogd fruit). Op koudere winterdagen is het een traditie om met de hele familie Ghash te eten.” Daarnaast vertelt Emma dat Armeniërs echte broodeters zijn. “We eten het liefst Lavash. Dit is dun brood uit Armenië, dat we het liefst bij elk gerecht eten.”

“Als je een Armeens gerecht wilt maken, moet je er echt de tijd voor nemen. Ieder gerecht heeft zo zijn eigen geschiedenis, techniek en smaak.”

Over de vraag wat Emma haar lievelingsgerecht is, hoeft zij niet lang na te denken. “Ik hou heel erg van tolma. Dit zijn druivenbladeren met een vulling van o.a. gehakt, rijst en vele kruiden. De combinatie van de ingrediënten is erg lekker. Dit kan ik dan ook op elk moment van de dag eten.”

Ten slotte vertelt Emma dat er in de Armeense keuken veel kruiden worden gebruikt, zowel vers als gedroogd. “Dille, peterselie, dragon en koriander zijn onmisbaar in vele gerechten.” Daarnaast worden tarwe, kikkererwten, linzen en witte en bruine bonen veelvuldig gebruikt. Hoewel Armeens eten veel vlees bevat, zijn er ook genoeg vegetarische gerechten zonder vlees.”

 
 

1.673 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Hozzászólások


bottom of page