top of page
Gevulde Pompoen

ARMENIË

Gevulde Pompoen

80 min

4 personen

Gemiddeld

Deze gevulde pompoen, ghapama, heeft in Armenië een speciale betekenis. De pompoenen symboliseren namelijk de wereld, waarin de rijst symbool staat voor de bevolking en het gedroogde fruit en noten voor de mensen van allerlei verschillende naties en rassen die op de planeet leven. Volgens een oud geloof wordt door het maken van ghapama de wereld met vrede en vriendelijkheid gevuld.


Bereidingstijd: 20 minuten

Oventijd: 60-90 minuten

gemiddelde waardering 4.9 uit 5, gebaseerd op 7 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1. Bereid de pompoen voor

  • Snijd de bovenkant (de deksel) van de pompoen eraf. Leg de ‘deksel’ aan de kant, deze heb je later nodig.

  • Maak de pompoen schoon van binnen. Schraap de pitjes en draden eruit met een lepel.

  • Smeer de pompoen vervolgens van binnen en van buiten goed in met de honing.

  • Verwarm vervolgens alvast de oven voor op 160 graden.


Stap 2. Maak de vulling

  • Kook de rijst in volgens de aanwijzingen op de verpakking, totdat het bijna gaar is en giet het af.

  • Hak de amandelen, gedroogde dadels, abrikozen, pruimen en rozijnen in grove stukken.

  • Smelt de boter in een pannetje en voeg dit samen met de gehakte noten en vruchten toe aan het rijstmengsel.

  • Breng op smaak met zout.

  • Doe het rijstmengsel in de pompoen, giet 60 ml warm water er gelijkmatig overheen en plaats de deksel van de pompoen er terug op.


Stap 3. In de oven

  • Doe de pompoen in een grote ovenschaal en plaats het in de voorverwarmde oven van 160°C.

  • Laat het in 60 tot 90 minuten gaar worden.

  • Steek een mes in de pompoen om te bepalen of deze gaar is. Als de pompoen zacht aanvoelt haal je hem uit de oven.

  • Snijd hem van boven tot onder in, zodat de stukken als bloembladen naar buiten klappen.

Ingrediënten

Voor 4 personen:


  • 300 gram langkorrelige rijst

  • 1 pompoen van ongeveer 1-1,5 kilo

  • 3 el honing

  • 50 gram dadels zonder pit

  • 50 gram gedroogde abrikozen

  • 50 gram gedroogde pruimen

  • 50 gram rozijnen

  • 50 gram amandelen

  • 3 el boter

  • 60 ml warm water

  • Zout naar smaak

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Բարի ախորժակ ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Benieuwd naar het verhaal achter dit heerlijke recept? Emma geeft je een kijkje in de Armeense keuken!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page