IRAN
Koofteh Tabrizi
1 uur
4 personen
Moeilijk
Dit traditionele gerecht is een van de specialiteiten in de Iraanse keuken. Het recept voor deze gevulde gehaktballen komt oorspronkelijk uit Tabriz, een koude stad in het noordwesten van Iran. De meeste gerechten uit Tabriz bestaan uit een hete kom soep of saus om op te warmen tijdens de koude nachten. Met de heerlijke tomatensaus is Koofteh Tabriz geen uitzondering. Tussen alle andere Iraanse gerechten is Koofteh Tabrizi uniek, niet alleen door de ingrediënten, maar ook door de manier waarop het wordt bereid. Het recept kost wat tijd, maar het resultaat is heerlijk en zeker de moeite waard!
Bereiding
Voorbereiding
Week de rijst en gele spliterwten een nacht in water.
Het is niet strikt noodzakelijk de erwten van tevoren te wellen, maar het is wel aan te bevelen omdat je dan zeker weet dat de erwten gaar worden en binnen een redelijke tijd stuk koken.
Stap 1: Maak het gehaktballenmengsel
Kook de spliterwten en rijst apart in kokend water tot de rijstkorrels en spliterwten gemakkelijk tussen je vingertoppen geplet kunnen worden.
Giet af en laat uitlekken. Bewaar het water van de spliterwten voor later (het water dat uit de erwten is gekomen zit namelijk bomvol vitamine B).
Rasp ondertussen de ui fijn.
Doe het rundergehakt, geraspte ui, rijst, gele spliterwten, dille, dragon, bieslook, koriander, kurkuma, zout, peper en het ei in een grote kom of keukenmachine en meng ze tot een glad mengsel. Let op! Mix de ingrediënten niet te lang. Zodra het mengsel zacht wordt stop je met mengen. Als het mengsel te plakkerig is worden de gehaktballen later te hard.
Stap 2: Bereid de saus
Snijd de ui in halve ringen en fruit in een grote pan met een beetje olie.
Zodra de ui goudbruin wordt, voeg je de tomatenpuree toe. Bak dit kort aan.
Voeg zout, kurkuma en een beetje peper toe.
Schenk hier voorzichtig kookwater van de spliterwten bij. De hoeveelheid water hangt af van de grote van je pan. Het is erg belangrijk dat je niet te veel water toevoegt. Uiteindelijk moeten de gehaktballen, die je later toevoegt, tot de helft onder water staan.
Snijd de peterselie grof.
Voeg de gedroogde dragon en de peterselie toe aan water en breng het aan de kook.
Stap 3: Draai de gehaktballen
Draai ongeveer 8 gehaktballen van dezelfde grootte
Maak een kuiltje in de gehaktballen en vul het mengsel met de vulling die je zelf hebt gekozen.
Bedek de vulling weer met het mengsel en draai gladde gehaktballen. Zorg ervoor dat er geen scheurtjes in de gehaktballetjes zitten.
Stap 4: Meng de gehaktballen met de saus
Voeg de gehaktballen toe aan de saus (let op! De saus moet koken) en laat het 20 minuten sudderen zonder deksel.
Keer na 20 minuten de gehaktballen voorzichtig om en laat opnieuw 20 minuten sudderen.
Stap 5: Serveer de Koofteh Tabrizi
Haal de gehaktballen met de dikke saus uit de pan en serveer!
Als bijgerechten kun je platbrood, groenten, gesneden rauwe ui, verse citroen of citroensap en augurken serveren.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
Gehaktballen:
1 kg rundergehakt
1 grote ui
150 gram rijst
150 gram gele spliterwten
2 el gedroogde koriander
1 el gedroogde dille
1 el dragon
1 el bieslook
4 tl kurkuma
1 el zout
1 tl zwarte peper
1 ei
Saus:
Olijfolie
1 grote ui
140 gram tomatenpuree
2 tl kurkuma
1 el gedroogde dragon
10 gram peterselie
Zout
Peper
Vulling naar keuze (wij gebruikten cranberry en walnoten):
Gedroogde tomaten
Gedroogde pruimen
Berberis
Rozijnen
Cranberry
Fijngehakte Walnoten
Eventuele bijgerechten:
Platbrood
Groenten
Rode ui
Citroen
Augurken
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!