top of page
Zoeken

Liefde is het belangrijkste kruid bij het bereiden van Iraans eten


Nima komt uit Shiraz, een grote stad in Iran met anderhalf miljoen inwoners. Deze oude stad is een van de meest bezochte plekken in het land, mede door de historische tombes, Perzische tuinen en de eeuwenoude nederzetting ‘Persepolis’. Nima woont nu bijna twee jaar in Nederland. Hij woont hier graag en is zelfs bezig om de Nederlandse taal eigen te maken. We vragen hem naar het Iraanse eten en wat de cultuur onderscheidt van andere eetculturen.


Nima vertelt ons dat het gebruik van verschillende groenten en kruiden een belangrijk onderdeel is van de Iraanse eetcultuur. “Iraniërs gebruiken unieke smaakcombinaties en veel verschillende aromatische kruiden en specerijen. Maar liefde is het belangrijkste kruid bij het bereiden van Iraans eten. In Iran vinden we dat eten gemaakt moet worden met liefde, geduld en vreugde." Naast liefde zijn de belangrijkste ingrediënten in Iraanse gerechten rijst, tomaten, kurkuma, knoflook en uien.


“Liefde is het belangrijkste kruid bij het bereiden van Iraans eten. In Iran vinden we dat eten gemaakt moet worden met liefde, geduld en vreugde.”

Verder vragen we Nima hoe Iran qua eetgewoonten verschilt van Nederland. Hij vertelt ons dat de tijden van eten in Iran anders zijn dan in Nederland. “We eten vaak rond 9 uur. Soms gaan we zelfs om 10 uur 's avonds uit eten." Bovendien vertelt hij dat in Iran, in tegenstelling tot in Nederland, zowel lunch als diner meestal uit een warme maaltijd bestaat.


Als we Nima vragen wat hij het meest mist aan Iran, antwoordt hij dat hij 'samen eten' vaak mist, vooral met familie. Nima legt uit dat ze in Iran altijd samen eten. “Samen eten maakt het eten lekkerder”, zeggen we in Iran. Oorspronkelijk werd de traditionele Iraanse maaltijd op de grond gegeten. Een groot tafelkleed lag op de grond en de eters verzamelden zich rond de maaltijd in het midden. In Iran aten ze voornamelijk ook met de handen. Tot Nima's teleurstelling zie je, vanwege de modernisering van het land, beide gewoonten echter niet zo vaak meer terug.


“In Iran zeggen we dat samen eten het eten lekkerder maakt”

Tenslotte vertelt Nima dat de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan koken typerend is voor de Iraanse eetcultuur: “We bereiden het eten vaak samen. Soms werken vier of vijf mensen samen in één keuken. In andere landen staan ​​veel mensen niet graag zo lang in de keuken omdat ze het te druk hebben. Maar naar mijn mening moet je geduld hebben om echt heerlijk te eten.”


 





Benieuwd naar het authentieke recept achter dit verhaal? Klik op de foto voor Nima's recept voor Koofteh Tabrizi (gevulde gehaktballen).






 

785 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page