BRAZILIË
Moqueca
1 uur
6 personen
Gemiddeld
‘Moqueca de Peixe Baiana’ is een traditionele Braziliaanse stoofpot met o.a. witvis, paprika, tomaat en limoen. In Brazilië bestaan er twee varianten van de moqueca (uit te spreken als ‘moh-kek-kah’), waarbij bij beide versies wordt geclaimd dat het de originele is. Het verschil zit hem in het gebruik van wel (moqueca baiana) of geen kokosmelk (moqueca capixaba). Deze versie, met kokosmelk, komt uit Bahia, waar de receptgever Yuan vandaan komt.
Naast een stevige soort witvis is het ook een aanrader om garnalen toe te voegen. Als je hiervoor kiest, voeg de garnalen dan pas aan het einde toe. Ongeveer vijf minuten voordat je het gerecht van het vuur haalt.
Het authentieke recept bevat palmolie. Dit is te verkrijgen bij de toko. Palmolie wordt in Brazilië veelvuldig gegeten, maar vanwege de schadelijke impact op het milieu hebben we Yuan gevraagd of we een alternatief kunnen gebruiken. Hij gaf aan dat we een mix van olijfolie en kurkuma of gerookte paprika kunnen gebruiken om het gerecht dezelfde kleur te geven.
Bereiding
Stap 1. Marineer de vis
Snijd de vis in stukken van 2 à 3 cm en snijd de knoflook, één ui en één tomaat in grove stukken.
Doe de helft van de koriander, knoflook, één ui, één tomaat en het sap van twee limoenen in een keukenmachine/blender en maak er een pasta van. Breng op smaak met zout, peper, uienpoeder en knoflookpoeder.
Marineer de vis in deze pasta en zet het minimaal 30 minuten in de koelkast.
Stap 2. Bereid de moqueca
Snijd paprika, de overige tomaten, overige uien en de chilipepers.
Eventueel: je kunt de moqueca eten met grotere stukken groente maar je kunt er ook een saus van maken. Kies je voor de laatste optie, bak dan deze ingrediënten kort aan en meng het in de keukenmachine tot een glad mengsel. (Dit vonden wij zelf het lekkerst!)
Giet een beetje olijfolie op de bodem van een pan en leg de gemarineerde vis erin. Laat het vuur nog uit.
Bedek de vis met de paprika, ui, tomaten en chilipepers tot de bovenkant van de pan. Voeg vervolgens nog een laag verse koriander toe. Besprenkel de bovenkant van de pan met olijf- en palmolie en zet de pan op middelhoog tot hoog vuur.
Voeg als het gerecht begint te koken de volle kokosmelk toe en zet het vuur laag. Laat ongeveer 20 minuten sudderen, of tot de vis gaar is.
Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking.
Voeg ten slotte het sap van de overige limoen toe. Serveer met de rijst ernaast en wat verse koriander bovenop.
Ingrediënten
2 kilogram witvis
Eventueel: 200 gram garnalen
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
3 uien
5 teentjes knoflook
3 tomaten
15 gram verse koriander
3 limoenen
75 ml extra vierge olijfolie
3 el palmolie (of alternatief, zie intro)
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
400 ml kokosmelk
400 gram rijst
Zout en peper naar smaak
Chilipeper naar smaak
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!