top of page
Zoeken

Braziliaans carnaval, de belangrijke rol van streetfood

Yuan komt uit Salvador, een stad in de staat Bahia in het noorden van Brazilië. Salvador staat bekend om zijn prachtige stranden aan de kust, de Portugese koloniale architectuur en zijn diepe culturele geschiedenis die sterk beïnvloed is door Afrikaanse, Europese en Indiaanse culturen en tradities. Momenteel woont Yuan in Nederland, maar desalniettemin kan hij ons alles vertellen over de Braziliaanse eetcultuur.


Yuan legt uit dat de Braziliaanse eetcultuur erg regionaal is. "Hoe verder je naar het noorden in het land gaat, hoe sterker het eten wordt beïnvloed door de Afrikaanse keuken. Bijvoorbeeld door het gebruik van palmolie, pepers en cassave. Terwijl hoe zuidelijker je gaat, hoe Europeser de invloeden worden." Daarnaast legt hij uit dat waar je in Brazilië ook bent altijd rijst, bonen, veel vlees en knolgroenten een belangrijke rol spelen in de dagelijkse Braziliaanse eetcultuur.


Op de vraag of Brazilianen speciale eetgewoonten of tradities hebben, vertelt Yuan iets opvallends. Bijna alles wordt met een vork of mes gegeten, zelfs pizza en fastfood. “Eten met je handen is verre van gebruikelijk. Die etenswaren die met je handen gegeten moeten worden, worden dan meestal in een servet gewikkeld”, legt Yuan uit.

“Eten met je handen is verre van gebruikelijk”

Traditiegetrouw vieren de Brazilianen elk jaar Carnaval. Het markeert het begin van de vastentijd in de katholieke religie en vindt gebruikelijk veertig dagen voor Pasen plaats. Yuan vertelt: “Alhoewel Carnaval religieuze wortels heeft, is het een van de grootste attracties in Brazilië geworden. Het wordt gevierd met alcohol, eten, dans (samba) en kostuums. Rio de Janeiro en mijn thuisstad Salvador zijn twee van de meest bekende Carnavalssteden. Beide steden vieren het op vergelijkbare, maar toch ook verschillende manieren. Rio staat meer bekend om zijn uitvoering en competitie van sambascholen gecombineerd met een aantal straatfeesten, terwijl het in Salvador voornamelijk om de straatfeesten, concerten en festivals draait.


We vroegen ons af wat de rol van eten is tijdens dit festijn. Yuan legt uit dat Braziliaans streetfood een grote rol speelt in de carnavalstraditie. “Feesten beginnen vaak heel vroeg op de dag, eindigen voornamelijk heel laat in de avond en gaan vaak zelfs door tot de volgende ochtend. Tijdens het feesten aan tafel gaan zitten om een voor een maaltijd, is meestal niet zo praktisch. Daarom halen feestgangers hun eten en drinken vaak bij straatverkopers. Typisch straatvoedsel bestaat uit vlees- of kipspiesjes, coxinha’s (gefrituurd deeg dat wordt gevuld met pulled chicken) of pastel (de Braziliaans versie van de Zuid-Amerikaanse empanada).

“Streetfood speelt een grote rol in de carnavalstraditie”

Naast streetfood heeft Brazilië meerdere unieke restaurantconcepten volgens Yuan. "Comida por kilo en churrascaria's zijn overal in Brazilië te vinden. Comida por kilo is erg populair onder de arbeidersklasse, die meestal tijdens de lunch samenkomt om te eten. Comida por kilo is voedsel in buffetstijl dat vervolgens wordt gewogen en pas wordt betaald aan het einde van de maaltijd. Het bestaat uit een grote selectie vlees, vis, salades en alles wat je maar kunt bedenken.” Ook churrascaria's zijn erg populair. Zo populair dat je zelfs churrascaria-restaurants in het buitenland kunt vinden. Enkele bekende zijn ‘Fogo de Chao’ of ‘Texas de Brazil’. “Hier heb je een brede selectie van all you can eat vlees tot je helemaal vol zit. Picanha, het meest populaire Braziliaanse vlees, is meestal de belangrijkste trekpleister bij een bezoek aan een churrascaria.”


Ten slotte vertelt Yuan ons dat drinken ook een belangrijke rol speelt in de Braziliaanse cultuur. Koffie is een integraal onderdeel van het dagelijkse Braziliaanse leven. Brazilië is zelfs de grootste koffie-exporteur ter wereld. Het land produceert ongeveer een derde van alle koffie op de wereld. Een andere populaire drank is 'cachaca', de officiële alcoholische drank van het land en tevens het hoofdingrediënt in een 'Caipirinha'. Cheers!


 
380 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page