SPANJE

Paella

45-60 min

4 personen

4.5
4 beoordelingen

Over het ontstaan van Paella bestaan verschillende verhalen. Een van die verhalen gaat over Moorse koningen. Toen zij in de achtste eeuw aan de macht waren in grote delen van Spanje, lieten zij vaak restjes kip, rijst en groenten over. Deze kliekjes namen hun knechten na het eten mee naar huis om daar thuis zelf een gerecht mee te maken, wat later Paella werd genoemd. De basis van Paella is overal hetzelfde, maar iedereen geeft daar zijn eigen draai aan. In de ene regio van Spanje worden zeevruchten gebruikt, terwijl in andere regio’s juist vlees wordt gebruikt als hoofdingrediënt. Wij maakten het met kip en gamba's.

Bereiding

Stap 1. Bak de kip

  • Snijd in blokjes en bak het in een grote pan (paella pan of wok) met peper en zout totdat de kip goudbruin is.

  • Haal het uit de pan en laat het rusten op een bord.


Stap 2. Voeg de ingrediënten toe

  • Snijd de paprika in kleine reepjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn.

  • Doe de paprika, ui en de knoflook in een pan (dezelfde pan als waar je de kip in had gebakken) en bak het totdat de ui glazig is.

  • Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg deze toe en laat even doorbakken.

  • Voeg de kip weer toe met extra peper en zout toe naar smaak.

  • Voeg de witte wijn en 100 ml water toe.

  • Voeg de kurkuma (of saffraan) toe totdat het geel wordt.

  • Voeg de doperwten en de paprikapoeder toe en laat het 5 minuten pruttelen met de deksel op de pan.


Stap 3: Kook de rijst

  • Laat ondertussen het water voor de buillon koken en doe er een buillonblokje bij. Zet het in een maatbeker naast de pan.

  • Voeg de ongekookte rijst toe in de pan met kip/groente. Zodra de rijst begint te knisperen, kan je een scheut van het bouillonwater toevoegen.

  • Pers het sap van een halve citroen en voeg het toe.

  • Laat het ongeveer 20 minuten pruttelen met deksel op de pan. Voeg meer bouillonwater toe wanneer de paella te droog wordt en de rijst nog niet gaar.

  • Is de rijst gaar? Voeg dan de gamba’s toe en laat de pan nog even staan op zacht vuur totdat de gamba’s gaar zijn.


Stap 4. Serveer de paella

  • Doe  de paella in een grote serveerschaal

  • Gebruik de overige helft van de citroen om partjes van te snijden en leg deze op de paella

Buen provecho!

Ingrediënten

  • 300 gram kip(dij)filet

  • 200 gram gamba's

  • 300 gram risotto- of paellarijst

  • 3 tomaten

  • 2 paprika’s

  • 150 gram diepvries doperwten

  • 1 citroen

  • 2 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 2 tl kurkuma (of nog beter: 1 gram saffraan)

  • 2 tl paprikapoeder

  • 750 ml bouillon (1 bouillonblokje met 750 ml kokend water)

  • 150 ml witte wijn

  • Peper en zout - naar smaak


pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Chary verhuisde 23 jaar geleden van Malaga naar Nederland. Ze vertelt ons wat haar het meeste opviel aan de Nederlandse eetcultuur.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1

Get in touch!

 

Heb jij suggesties hoe wij Smaack.nl kunnen verbeteren?

Of heb je zelf een verhaal of authentiek recept dat je wilt delen op onze website? Laat dan hier een berichtje achter. 

Of neem contact met ons op via:

  • Mail_Icoon
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest

© 2021 Smaack.nl