SPANJE
Pan con tomate
10 min
4 personen
Makkelijk
Toen ik (Dafne) een aantal maanden in Spanje woonde, werd Pan con tomate mijn favoriete ontbijt. Het is zo simpel, maar o zo lekker! Omdat dit gerecht maar een paar ingrediënten heeft, is de kwaliteit van elk ingrediënt cruciaal. Voor dit recept wil je de rijpste en zoetste tomaten die je kunt vinden. Dat kunnen grote vleestomaten zijn, maar ook kleine, zoete cherrytomaatjes. En gebruik altijd extra vergine olijfolie van goede kwaliteit. Zo maak je dit recept zo smaakvol mogelijk!
Eet het als ontbijt of lunch en waan je even op een zonnig terras in het prachtige Spanje. Geniet van deze eenvoudige maar verrukkelijke Spaanse klassieker!
Bereiding
Stap 1. Grill het stokbrood
Snijd het stokbrood in de lengte door en verdeel elke helft in 4 stukken.
Besprenkel de broodjes met ⅔ van de olijfolie.
Verhit een grillpan en leg de broodjes met de snijkant naar beneden in de pan. Grill tot er mooie strepen ontstaan.
Optioneel: Pel een teentje knoflook en wrijf het over de gegrilde kant van het brood voor extra smaak
Plaats de gegrilde stukken op een schaal met de gegrilde kant naar boven.
Stap 2. Bereid de tomatensaus
Halveer de tomaten en rasp deze met de snijkant naar beneden met een grove rasp tot alleen de schil overblijft. De schil gebruik je niet.
Meng de resterende olijfolie door het geraspte tomatenmengsel en voeg naar smaak peper en zout toe
Stap 3. Serveer de pan con tomate
Schep de tomatensaus op de gegrilde broodjes of serveer de saus apart
Lekker als ontbijt, lunch of tapasgerecht! Eventueel te serveren met handgesneden ham.