Papa a la Huancaína

PERU

Papa a la Huancaína

45 min

4 personen

Gemiddeld

Je ziet niet vaak dat aardappelen de hoofdrol spelen in een gerecht. Bij het Peruaanse recept uit Huancayo (een stad midden in Peru) ‘Papa a la Huancaína’ is dit een ander verhaal. De aardappel wordt hierbij op een bedje van sla gepresenteerd en besprenkeld met een speciale huancaínasaus. Dat is een saus gemaakt van smaakmakers, zoals knoflook, ui en gele pepers, en wat meer merkwaardige ingrediënten zoals feta, koffiemelk en mini crackers. Hoe zijn de Peruanen hier toch bij gekomen? Er gaan meerdere verhalen over dit populaire recept rond. De bekendste versie vertelt ons dat ‘Papa a la Huancaína’ voor het eerst rond de 19e eeuw werd gereserveerd door een vrouw uit Huancayo. Zij maakte dit recept voor arbeiders van een treinlijn tussen Lima en Huancayo. Zij waren erg verrast door de heerlijke smaak van dit gerecht, waarna zij dit ‘Papa a la Huancaína hebben genoemd en hebben verspreid door het hele land.

4.52 beoordelingenaverage rating is 4.5 out of 5, based on 2 votes, beoordelingen

Bereiding

Stap 1: Maak de huancaínasaus

  • Snijd de knoflook, ui en gele pepers fijn. Verkruimel de crackers en de feta.

  • Meng in een kom de crackers met de melk en laat dit weken.

  • Doe wat olie in een pan en voeg de knoflook en ui toe. Laat dit karamelliseren en voeg zout en peper toe.

  • Voeg vervolgens de gele pepers toe en bak even mee.

  • Voeg wat heet water toe zodat het geheel net onder water staat en kook dit ongeveer een half uur. Voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt.


Stap 2: Kook en bak de aardappelen

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.

  • Rasp de schil van de aardappelen en snijd in plakjes.

  • Kook de aardappelen 7 minuten in ruim water en giet af.

  • Besprenkel de aardappelen met olijfolie en zout en peper en zet het 20-30 minuten in de oven.

  • Kook tegelijkertijd alvast de eieren voor de garnering.


Stap 3: Maak de Papa a la Huancaína

  • Mix alle ingredienten (behalve de aardappelen en eieren) in een blender tot de huancaínasaus.

  • Serveer de aardappelen op een bedje van sla en besprenkel met de huancaínasaus. Garneer het geheel met olijven en een gekookt ei.


Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen

  • 8 gele pepers (je kunt eventueel ook jalapeños gebruiken)

  • 4 tenen knoflook

  • 2 witte uien

  • 200 gram mini crackers

  • 80 gram feta

  • 400 ml koffiemelk

  • Zout

  • Peper

  • Plantaardige olie


Voor de garnering:

  • Sla

  • Zwarte olijven

  • Eieren


pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Buen Provecho! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Dit recept kreeg Dafne van de Peruaanse Ronal tijdens een kookcursus in Cusco, Peru. Ronal vertelde haar meer over de Peruaanse eetcultuur en alle achterliggende verhalen.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1