top of page
Zoeken

Een unieke culturele en culinaire ervaring in Peru

Ronal is een chefkok uit de stad Cusco in Peru. Een tijd geleden heeft hij besloten om zijn technische carrière als engineer in te ruilen voor een baan waar hij echt passie voor heeft: koken. Tijdens zijn culinaire carrière heeft hij met de beste chefkoks en barmannen van het land mogen werken, waardoor hij kooktechnieken heeft geleerd die worden gebruikt in de beste restaurants in Peru. Hij vindt het leuk om les te geven en zijn cultuur aan iedereen te laten zien. Daarom is hij begonnen met het geven van kookcursussen. Tijdens mijn (Dafne) reis naar Peru heb ik deelgenomen aan een van deze kooklessen en het was een hele ervaring. In geuren en kleuren vertelde Ronal over het Peruaanse eten en alle achterliggende verhalen en leerde hij ons heerlijke authentieke gerechten te bereiden.


De kookcursus begint op de lokale markt in Cusco. Terwijl we naar de markt lopen, vertelt Ronal wat meer over de geschiedenis van de Peruaanse eetcultuur. Hij legt uit dat zijn eetcultuur bestaat uit Peruaanse ingrediënten, maar met technieken uit andere landen. Vanwege de grote hoeveelheid migranten is de manier van koken sterk beïnvloed door onder andere de Aziatische, Spaanse en Afrikaanse keuken. Dit maakt de Peruaanse keuken erg divers.


Vanwege de grote hoeveelheid migranten is de manier van koken sterk beïnvloed door onder andere de Aziatische, Spaanse en Afrikaanse keuken.

Als we de markt in lopen, kijken we onze ogen uit. We hebben nog nooit zoveel soorten aardappelen en

maïs gezien en er is een groot aanbod van fruitsoorten die we nog niet kennen. Ronal weet bij elke kraam wel een leuk achtergrondfeitje te vertellen. Zo ontdekken we dat Peruanen erg (bij-)gelovige mensen zijn. Door het Spaanse kolonialisme is het overgrote deel rooms-katholiek, maar het Inca geloof is ook altijd nog sterk aanwezig. Veel Peruanen beschouwen de natuur als een levend wezen. Het land en de lucht hebben volgens hen krachten die goed moeten worden behandeld. Dit is terug te zien in de eetcultuur. Achter elke soort aardappel, specerij of dier schuilt een bepaald bijgeloof. Zo kun je bepaalde quinoa eten voor een grotere kans op een grote familie en brengt een varken geluk bij je afstuderen. Ronal zelf heeft hier wat minder mee. Hij kookt en eet vooral wat hij lekker vindt.


Achter elke soort aardappel, specerij of dier schuilt een bepaald bijgeloof.

Onderweg naar zijn kookstudio lopen we nog langs een kraampje met cavia’s. Dit werd vroeger gegeten omdat er verder geen andere dieren waren in Peru naast cavia’s, alpaca’s en lama’s. Nu er inmiddels veel verschillende soorten dieren worden gegeten, is dit nog steeds een populair gerecht onder de lokale bevolking. Gelukkig stond dit niet voor vandaag op het menu. Ronal leerde ons lomo saltado, een Peruaanse quinoasalade, papa a la huancaina en het nationale drankje pisco sour maken. Alle vier verrukkelijk! Het recept voor de quinoasalade en papa a la huancaina mogen we met jullie delen op Smaack. Naast dat jullie deze recepten zeker eens moeten uitproberen, raden we ook aan om de kookcursus te volgen bij Ronal. Wij boekten het via Airbnb. Een super leuk dagje uit voor als je in Cusco bent.

 

Ronal gaf tijdens zijn kookcursus onder andere het heerlijke recept voor Papa a la Huancaína. Een gerecht waarin aardappel de hoofdrol speelt.
32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page