top of page
Pasta Carbonara

ITALIË

Pasta Carbonara

30 min

4 personen

Gemiddeld

Pasta carbonara is een van de bekendste italiaanse pasta’s ter wereld. Toch wordt dit gerecht, tot grote frustratie van de Italianen, zelden op de juiste manier gemaakt. Piero legde ons uit hoe we de authentieke pasta carbonara maken. En nee, hier komt geen room aan te pas. Ik herhaal, géén room!

Piero vertelde ons dat de naam ‘Carbonara’ komt van het woord ‘carbonaro’, zo werden de kolenbranders vroeger genoemd (carbone is kool). Zij gingen naar hun werk met wat handige ingrediënten en aten dit gerecht in hun pauze. Door de grote hoeveelheid vet, proteïne en koolhydraten kwamen ze met deze pasta de dag door. Pasta alla carbonara betekent dus ‘pasta op wijze van de kolenbrander’. Het recept komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Lazio, maar staat inmiddels in heel Italië op de kaart.

Voor dit recept gebruiken we guanciale. Dit is Italiaanse wangspek van het varken, gedroogd met peper en zout. Dit kan je kopen in een italiaanse delicatessenwinkel of slager. Wij kochten het bij de Italiaanse supermarkt ‘Little Italy’ in Rotterdam. Mocht je dit niet in de buurt hebben dan kun je alsnog pancetta gebruiken, dat van buikspek wordt gemaakt, maar voor het échte klassieke gerecht heb je guanciale nodig. Deze spek is namelijk zachter en sterker van smaak. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van Pecorino Romano en dus geen Parmigiano. Pecorino Romano is gemaakt van schapenmelk, waardoor het een stuk vetter en zouter is.


Recept tip: Mocht je geen eieren in huis hebben, dan kun je alsnog een heerlijke pasta maken: de Pasta alla Gricia. De bereiding is precies hetzelfde, maar in plaats van eieren gebruik je een beetje warm water.

gemiddelde waardering 4.9 uit 5, gebaseerd op 7 stemmen, beoordelingen

Bereiding

In deze video legt Piero uit hoe je het recept moet maken. Of lees het hieronder.


Voorbereiding

  • Kook het water. Je hoeft geen zout aan de pasta toe te voegen. De pecorino en guanciale is al zout genoeg.

  • Doe het eigeel en de hele eieren samen in een grote kom (de kom moet groot genoeg zijn om de pasta later in toe te kunnen voegen). 

  • Voor 4 personen gebruik je 2 hele eieren, 2 keer eigeel. Voor 3 personen 1 heel ei en 3 keer eigeel en voor 2 personen 1 heel ei en 2 keer eigeel

  • Rasp de pecorino romano fijn.

  • Snijd de guanciale in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.


Stap 1: Voeg de pasta toe aan het kokende water en bereid volgens de verpakking


Stap 2: Bereid de guanciale

  • Doe de guanciale zonder olie of andere toevoegingen in een grote koude pan. (Let op! Niet in een hete pan, anders sluit de guanciale direct door de hitte waardoor het zal verbranden). Zet het vuur laag en laat de guanciale langzaam smelten. Als het goed is wordt de guanciale doorzichtig van kleur. Bak de guanciale totdat de stukjes licht krokant zijn.

  • Ga ondertussen naar stap 3.

  • Tip van Piero: voor een extra goede smaak voeg je wat liefde en een liedje toe.


Stap 3: Bereid het Pecorino-ei mengsel

  • Meng het overgrote deel van de pecorino romano door de eieren en roer het door elkaar tot een gladde saus. Houd een klein beetje kaas over voor de garnering.


Stap 4: Bereid de pasta alla carbonara

  • Als de pasta ‘al dente’ (beetgaar) gekookt is, giet je de pasta af. Houd een klein kopje kookvocht apart.

  • Zodra de guanciale licht krokant is roer je een klein beetje van het vet door het pecorino-ei mengsel.

  • Zet de pan met guanciale op hoog vuur en voeg je pasta toe aan de pan. Roer het goed door elkaar. De pasta zal al het vet dat vrijgekomen is absorberen.

  • Voeg de pasta met guanciale toe aan het pecorino-ei mengsel en roer het direct door elkaar. Belangrijk is om meteen te roeren, zodat de eieren niet gaan stollen. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de pasta extra romig te maken.

  • Voeg een flinke scheut zwarte peper toe.

Geen zorgen, door de temperatuur van de pasta is het ei niet meer geheel rauw. Het is dus niet gevaarlijk om dit recept te eten.


Stap 5: Serveer de pasta

  • Dien de pasta op en bestrooi het met de overige pecorino romano en wat peper.


Ingrediënten

Voor 4 personen:


  • 200 gram guanciale (of gebruik pancetta als alternatief)

  • 150 gram Pecorino Romano

  • 4 eieren (voor 2 pers: 3 eieren, voor 3 pers: 4 eieren)

  • Zwarte peper

  • 400 gram verse spaghetti



pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Buon appetito! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Piero en Romee hebben een missie om verse ingrediënten uit Italië naar Nederland te brengen. Ze vertelden ons waarom het gebruik van verse ingrediënten zo belangrijk is in de Italiaanse keuken.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page