Peruaanse Quinoa Salade

PERU

Peruaanse Quinoa Salade

15 min

4 personen

Easy

De inca’s zagen vroeger quinoa als een heilig graan, een geschenk van de goden. Het werd 'la chisiya mama' genoemd, de moeder van alle granen. De Peruaanse chef Ronal vertelde dat er nog steeds veel bijgeloof rond deze graansoort bestaat. Het zou onder andere zorgen voor extra vruchtbaarheid en verschillende ziektes genezen. Het wordt dan ook veel gegeten door Peruanen. Peru is inmiddels zelfs de grootste producent en exporteur van quinoa. Je vindt het in alle soorten en kleuren op Peruaanse markten. Ronal deelde een heerlijke frisse salade met ons. Binnen een kwartier op tafel en heerlijk als bijgerecht of lunch.


Oh ja! We hebben ook voor jullie uitgezocht hoe je dit moeilijke woord nou precies uitspreekt. De juiste uitspraak is: "kien-wa".

5.01 beoordelingenaverage rating is 5 out of 5, based on 1 votes, beoordelingen

Bereiding

Stap 1: Bereid de quinoa

  • Kook 300 ml water.

  • Rooster de quinoa in een droge pan totdat het een plop geluid maakt (volgens chef Ronal haalt dit de bitterheid uit de quinoa).

  • Verhit in een andere pan de olie en voeg de knoflook en witte ui toe.

  • Laat dit een minuut koken en meng hierin vervolgens de quinoa. Voeg onmiddelijk het gekookte water toe.

  • Haal het mengsel van het vuur zodra het water nog net niet helemaal is opgenomen door de quinoa.

  • Dek het geheel af en laat het nog 10 minuten stomen.


Stap 2: Meng de quinoa met de andere ingrediënten

  • Snijd de rode ui, mango, tomaat en avocado in kleine blokjes.

  • Roer alle ingrediënten door de quinoa.

  • Knijp de limoen uit over de salade en serveer.

Ingrediënten

Voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 150 gram (rode) quinoa

  • 4 el plantaardige olie

  • 3 teentjes knoflook

  • 1 witte ui

  • 3 tomaat

  • 1 rode ui

  • 2 avocado’s

  • 1 mango

  • 1 limoen

  • Zout en peper

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Buen Provecho! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Dit recept kreeg Dafne van de Peruaanse Ronal tijdens een kookcursus in Cusco, Peru. Ronal vertelde haar meer over de Peruaanse eetcultuur en alle achterliggende verhalen.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1