SURINAME
Roti Kip
2 uur
4 personen
Gemiddeld
Door de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen, met elk haar eigen inbreng, is de Surinaamse keuken erg gevarieerd. Door elkaars ingrediënten en gerechten te combineren zijn er weer nieuwe gerechten met Chinese, Javaanse, Creoolse, Hindoestaanse, Indiase en Hollandse invloeden ontstaan. Wij ontdekten het geheim achter ons Surinaamse lievelingsrecept: de Roti Kip van Dafne's oma. Roti komt oorspronkelijk uit India en is door de slavenhandel in Suriname terecht gekomen. De Surinaamse bevolking heeft haar eigen draai aan het recept gegeven waardoor iedere familie wel een eigen roti recept heeft. Tegenwoordig is dit heerlijke recept niet meer weg te denken uit de Surinaamse keuken. Sinds de migratiegolf van Surinamers naar Nederland in de jaren zeventig is het ook een populair afhaalgerecht geworden. Veel mensen denken dat roti het gehele recept met aardappelen, kip en groenten is, maar daadwerkelijk is roti alleen de deegplaat. Aan het deeg wordt vaak een aardappel mengsel met gele spliterwten toegevoegd. Wij maakten het met een aardappelvulling.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Marineertijd: 30 minuten
Totale kooktijd: 1 uur
Rotivellen maken: 45 minuten
Bereiding
Voorbereiding
Als je rotivellen zelf wilt maken, kun je dit het beste vooraf al klaarmaken. Dit is namelijk een tijdrovend klusje. Scroll naar beneden om te lezen hoe je je eigen rotivellen maakt.
Als je diepvries rotivellen van de toko hebt, leg je deze alvast op een bord om te ontdooien.
Schil de aardappelen en snijd ze in vieren.
Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
Dop de kouseband en snijd ze in hapklare stukjes. Of nog makkelijker: koop de gesneden kouseband uit de vriezer bij de toko!
Maal het komijnzaad fijn met een vijzel. Zie tip! (dit is niet nodig als je gemalen komijnzaad hebt gekocht)
Stap 1: Marineer de kip
Vul een kom met de kipdrumsticks, masala, verkruimelde bouillonblokjes, komijnpoeder knoflook en de helft van de ui. Voeg wat witte peper toe naar smaak.
Meng de ingrediënten door elkaar (een echte Surinamer doet dit gewoon met de hand!).
Laat het een tijdje marineren, zodat de smaken goed intrekken. Hoe langer, hoe smaakvoller de kip.
Stap 2: Bak de kip
Verhit de zonnebloemolie op hoog vuur. Gooi de gemarineerde kipdrumsticks in de pan en bak rondom bruin. Schep het geheel goed om.
Zet het vuur lager. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
Blus het geheel af met een kopje water. Zie tip!
Doe de deksel op de pan en laat het ca. een uur zachtjes pruttelen. Schep af en toe om. Voor de meest smaakvolle kip laat je het nog een uur langer sudderen. Hierna is de kip zo mals dat het vanzelf van het bot af valt. Mmmmmm...
(Ga ondertussen naar stap 3, of wacht hier nog een uurtje mee als je het langer wil laten gaar koken)
Stap 3: Kook de aardappelen en eieren
Breng een pan ruim water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
Doe de stukjes aardappel in de pan en kook voor ca. 10 minuten. Zodra je met je vork makkelijk door de aardappelen heen kan prikken zijn ze lang genoeg gekookt.
Kook ondertussen de eieren 8 minuten in een aparte pan.
Giet beide af en zet opzij.
Stap 4: Blancheer en bak de kouseband
Breng een pan water aan de kook.
Voeg de gesneden kouseband toe en kook voor 2 minuten.
Giet de kousenband af in een vergiet en houd het geheel een tijdje onder de koude kraan (hiermee stop je kookproces direct)
Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Verhit een pan met olijfolie en fruit hierin de overige helft van de ui, tomaat en een half blokje verkruimelde kippenbouillon.
Voeg de kouseband toe en bak mee voor ca. 10 minuten op halfhoog vuur.
Stap 5: voeg de aardappelen en eieren toe (20 minuten voor tijd)
Als de kip ongeveer 40 minuten heeft gegaard, voeg je de gekookte aardappelen toe.
Schep om en bak 20 minuten mee met de kip.
Voeg na 10 minuten ook de eieren toe.
Voeg eventueel de madame jeanette voor extra pit.
Laat nog 10 minuten zonder deksel verder garen om de saus in te dikken.
Stap 6: Maak de roti klaar
Rotivellen van de toko: Verwarm de rotivellen ca. 1 minuut per vel in de oven.
Zelfgemaakte rotivellen: scroll naar beneden voor het recept.
Stap 7: Serveren maar!
Doe de kip samen met de aardappelen, kouseband en een ei per persoon op een bord en serveer met de rotivellen.
Serveer hierbij de sambal of lees hieronder hoe je gemakkelijk je eigen sambal maakt
Eventueel: Maak een simpele sambal
Je kunt heel simpel je eigen sambal maken. Vijzel een madame jeanette, voeg een klein beetje natuurazijn toe en klaar is je sambal. Pas op! Dit is erg pittig
Je eigen rotivellen maken
Stap 1: Bereid het deeg
Doe het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom
Maak een kuiltje en voeg 100 ml water en de zonnebloemolie toe
Kneed het deeg mengsel goed door elkaar tot een zacht en elastische deegbal. Wij waren hier zelf ongeveer 20 minuten mee bezig.
Voeg af en toe wat extra water toe als het deeg te droog is.
Zodra het deeg zacht en niet meer plakkerig is, maak je met natte handen het deeg vochtig en leg je een theedoek over de kom.
Laat het deeg vervolgens minimaal een half uur rijzen
Stap 2: Bereid het aardappelmengsel
Kook ondertussen de aardappelen gaar.
Prak de aardappelen fijn
Rooster de komijnzaadjes kort en stamp ze in de vijzel fijn
Pers de knoflook en voeg dit samen met het zout ook toe
Stap 3: Vul het deeg met het aardappelmengsel
Bedek je aanrecht en je handen met wat bloem
Als het deeg een half uur heeft gerezen verdeel je het in kleine bolletjes
Druk de bolletjes plat en maak een kuiltje
Vul het kruiltje met 1 eetlepel van de vulling
Vouw het deeg om de vulling heen, zodat je niets meer van de vulling ziet.
Rol het bolletje voorzichtig uit tot een ronde rotiplaat.
Stap 4: Bak de rotiplaten
Verhit een beetje zonnebloemolie op hoog vuur in grote koekenpan of tawa (rotipan)
Leg je rotiplaat in de pan en smeer ook de bovenkant in met een beetje olie
Keer de roti om en smeer ook de andere kant in met een beetje olie.
Let op, de roti hoeft maar kort gebakken te worden. Er mogen geen zwarte plekjes ontstaan.
Dek de rotiplaten op een bord af met een vochtige theedoek, zodat de roti iets zachter wordt.
Stap 5: Serveer de roti met de kip, kouseband en aardappelen.
Tips van oma
Water bij de kip
Schenk het water nooit op je kip, maar ernaast. Op deze manier voorkom je dat je de smaak van de kip af spoelt.
Hoe eet je roti?
Geen bestek op tafel! Roti eet je met je handen. Scheur een stukje van het rotivel af en gebruik dit stukje om de kip, boontjes en aardappelen mee te eten. Handig om dus genoeg servetjes op tafel te hebben om af en toe je handen mee schoon te maken.
Geen vijzel in huis? Gebruik een deegroller!
Een vijzel is onmisbaar in de Surinaamse keuken. Wist je dat je een vijzel heel goed vervangen kan worden door een deegroller?
Ingrediënten
Voor 4 personen:
Voor de roti kip
600 gr aardappelen
1kg kipdrumsticks
Blikje tomatenpuree (70 gram)
800 gram kouseband: dit haal je bij de toko. Geen toko in de buurt of zin in andere groente? Gebruik dan dezelfde hoeveelheid spitskool of sperziebonen
4 eieren
2 tomaten
2 witte uien
3 tenen knoflook
Witte peper
1 tl komijnzaad
2 kippenbouillonblokjes
4 el Masala (deze koop je gewoon bij de AH of Jumbo)
Zonnebloemolie
Optioneel: 1 madame jeanette
Optioneel: gele sambal of een madame jeanette om je eigen sambal te maken
4 rotivellen van de toko (als je ze niet zelf maakt)
Voor de zelfgemaakte rotivellen
500 gr zelfrijzend bakmeel
500 gr aardappels
2 tl komijnzaad
1tl zout
1 teentje knoflook
2 el zonnebloemolie
Bloem
Benodigdheden:
Wokpan met deksel
Vijzel of deegroller
Voor de zelfgemaakte rotivellen: Platte koekenpan of rotipan
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!