top of page
Saoto Soep

SURINAME

Saoto Soep

45 min

6 personen

Gemiddeld

Deze Surinaamse maaltijdsoep is één van de recepten die Dafne’s moeder tijdens de kooklessen van oma Carmen heeft leren koken. De oorsprong van dit bekende Surinaamse recept ligt op Java. Toen de Javaanse immigranten lang geleden naar Suriname kwamen, misten zij hun ‘Soto soep’ zo erg dat ze hun eigen variant hebben gemaakt met lokale beschikbare ingrediënten. En geef ze eens ongelijk, want deze soep is heerlijk! Ben je een grote eter? Voeg dan een beetje gekookte rijst toe aan de soep als extra vulling.


Voorbereidingstijd: 3 à 4 uur

Bereidingstijd: 45 minuten

gemiddelde waardering 4.7 uit 5, gebaseerd op 3 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Voorbereiding:

  • Vul een grote soeppan met 5 liter heet water en voeg de bouillonblokjes toe.

  • Voeg de verse laos, de salambladeren, de pimentkorrels en de kippenpoten toe aan de pan.

  • Laat de bouillon even opkoken en daarna minimaal 3 à 4 uur trekken op laag vuur. Het liefst een halve dag.


Stap 1: Bereid de kip

  • Haal de kippenpoten na een paar uur uit de bouillon en laat het even afkoelen. Laat de bouillon op het vuur staan.

  • Wanneer de kip afgekoeld is, haal je het vlees met de hand van het bot en trek je de kip uit elkaar in kleine stukjes.

  • Doe vervolgens een scheut zonnebloemolie in een wokpan. Voeg zodra de olie heet is de kip toe met wat zout en peper naar smaak en wok het mengsel.

  • Wanneer de kip lichtknapperig is, zet je het opzij.


Stap 2: Bereid de vermicelli

  • Bedek een schone wokpan met een laagje (nieuwe) zonnebloemolie en laat het heel heet worden op hoog vuur.

  • Voeg de Chinese vermicelli in kleine porties toe en laat het kort in de olie bakken. Draai het halverwege om en haal het voordat het bruin wordt uit de pan.

  • Laat het uitlekken op keukenpapier en zet de gebakken vermicelli apart.


Stap 3: Bereid de uien

  • Snipper de witte uien en laat opnieuw (eventueel dezelfde) olie heet laten worden.

  • Bak de ui in de olie tot het bruin kleurt.

  • Zet de gebakken uitjes apart.


Stap 4: Maak de saus

  • Hak de knoflook fijn en voeg het toe aan de ketjap.

  • Eventueel: hak een hete peper fijn en voeg deze ook toe aan de saus.


Stap 5. Bereid de overige ingrediënten voor

  • Kook de eieren en pel ze.

  • Hak de selderij fijn.

  • Leg de chipsfrietjes en taugé klaar voor het opdienen.

  • Zeef bij voorkeur de bouillon, zodat je een heldere bouillon overhoudt. Warm het op voor het opdienen.


Stap 6. Dien de saoto op

  • Doe van alle ‘droge’ ingrediënten iets op een diep bord: eerst de kip, dan de taugé, de selderij, de chipsfrietjes, de gebakken uien, het ei en vervolgens de vermicelli bovenop.

  • Voeg vervolgens de bouillon toe aan het bord over de ingrediënten heen totdat het bord gevuld is.

  • Voeg ten slotte een beetje ketjapsaus toe naar smaak.


Ingrediënten

  • 6 bouillonblokjes

  • 2 cm verse laos

  • 4 salambladeren (verkrijgbaar bij de toko)

  • 1 el pimentkorrels

  • 6 kippenpoten

  • 500 gram Chinese vermicelli

  • 4 witte uien

  • 50 ml zoute ketjap

  • 4 teentjes knoflook

  • 6 eieren

  • 40 gram selderij

  • 300 gram chipsfrietjes

  • 500 gram taugé

  • Zonnebloemolie


Optioneel

  • Witte rijst

  • Hete peper

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Nyan switi! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Nieuwsgierig geworden naar  hoe Alies heeft leren koken tijdens de Surinaamse kooklessen van de moeder van Eric? Ze vertellen je er graag meer over.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page