SPANJE
Spaanse tortilla
30 min
6 personen
Makkelijk
Als je ooit in Spanje bent geweest, heb je vast en zeker een Spaanse tortilla geproefd, of het nu was als onderdeel van een tapasmenu in een sfeervol barretje of als troostend ontbijt na een avond vol fiesta. Verwar deze klassieker niet met de Mexicaanse tortillawrap; deze hebben namelijk niets met elkaar te maken. De Spaanse tortilla is een hartige omelet, gemaakt van slechts drie basisingrediënten: aardappel, ei en ui, waar vaak extra ingrediënten zoals groenten of spek aan worden toegevoegd. Hoewel het simpel lijkt, vraagt het maken van een perfecte tortilla wel wat behendigheid bij het keren. Maar het is zeker het proberen waard! Of je hem nu warm serveert, direct uit de pan, of koud als onderdeel van een picknick, deze Spaanse klassieker laat je voor even wegdromen naar de zonnige pleinen van Madrid of Barcelona.
Bereiding
Stap 1. Snijd de ingrediënten
Schil en snijd de aardappelen en ui in niet al te grote blokjes.
Leg de blokjes aardappel en ui in water en laat ze goed uitlekken, ongeveer 5 minuten, zodat al het water eruit is.
Stap 2. Bak de aardappelen en uien
Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan. Wees hier vooral niet zuinig mee!
Bak de aardappelblokjes en ui op middelhoog vuur totdat de aardappelen zacht zijn en licht goudbruin, maar niet gefrituurd.
Voeg een snufje zout toe. Voeg eventueel spek toe en bak mee
Stap 3. Meng de eieren en aardappelen
Klop de eieren los in een grote kom.
Voeg de gebakken aardappelen en ui toe aan de kom met eieren en meng goed.
Stap 4. Bak de tortilla
Verhit opnieuw een beetje van de gebruikte olie in de koekenpan.
Giet het aardappel-eimengsel in de hete pan en bak op laag vuur totdat de onderkant van de tortilla goudbruin is.
Gebruik een bord om de tortilla om te draaien: leg het bord omgekeerd op de pan en draai beide samen om. Laat de tortilla voorzichtig terug in de pan glijden en bak de andere kant goudbruin.
Serveer de tortilla warm of op kamertemperatuur. Lekker met stevig brood of een groene salade