VIETNAM

Verse Springrolls

20 min

4 personen

5.0
3 beoordelingen

Deze verse springrolls, in Vietnam beter bekend als Gỏi cuốn, bestaan o.a. uit verschillende groente, glasnoedels en pinda’s opgerold in een rijstvel. Dit gerecht is het bewijs dat de Vietnamese keuken erg makkelijk is qua bereiding. Het recept komt uit de familie van Thao, maar in Vietnam heeft elke familie zo weer zijn eigen bereidingswijze. Wij maakten het met garnalen en beef, maar je kunt zelf je eigen vulling maken. We vonden deze spring rolls erg lekker, met name door de fantastische dipsaus.

Bereiding

Stap 1. Maak de dipsaus

  • Doe vissaus, azijn, suiker en het water in een klein pannetje.

  • Breng het al roerend aan de kook.

  • Voeg vervolgens de steranijs en kaneelstokjes toe en laat het een minuut meekoken.

  • Laat de dipsaus afkoelen.

  • Voeg eventueel nog wat fijngesneden chilipeper toe voor wat meer pit.


Stap 2. Bereid de vulling

  • Snijd de beef of kip in reepjes, marineer naar keuze (wij gebruikten 4 el hoisinsaus) en bak het in een pan.

  • Kook de glasnoedels zoals staat aangegeven op de verpakking.

  • Snijd de wortel en komkommer julienne (dunne reepjes van ongeveer 2-3 mm dik en 4-5 cm lang).

  • Snijd de bosui in schuine ringetjes en hak het koriander en de pinda’s fijn.

  • Rooster de sesamzaadjes op laag vuur totdat ze goudbruin zijn.


Stap 3. Rollen maar!

  • Vul een ondiepe kom met warm water. Dompel een rijstvel kort in het water en leg het rijstvel op een plat bord of snijplank.

  • Vul het midden van het rijstvel (ongeveer 1/12e deel) met een aantal garnalen en/of twee stukjes beef (of kip) en een beetje van de sla, glasnoodles, wortel, komkommer, bosui, koriander, pinda’s en geroosterde sesamzaadjes. Let op: maak de spring roll niet te dik, want dan kan je hem minder strak rollen.

  • Vouw de zijkanten van het rijstvel naar binnen en rol het vel strak op tot een pakketje.

  • Herhaal dit tot dat je vulling en/of rijstvellen op zijn.


Stap 4. Serveer de spring rolls

  • Serveer de spring rolls met de dipsaus ernaast.

Ăn ngon miệng nhé! ('Eet smakelijk!')

Ingrediënten

De dipsaus

  • 3 el vissaus

  • 3 el azijn

  • 3 el suiker

  • 150 ml water

  • 3 stuks steranijs

  • 3 kaneelstokjes

  • 0,5 chilipeper


Fresh spring rolls

  • 450 gram vlees of vis naar keuze (wij gebruikte 200 gram garnalen en 250 gram beef, maar ook kipdijfilet of een vegetarische vervanger is een goede optie)

  • 2 komkommers

  • 2 wortels (of 300 gram peen julienne)

  • 4 bosuien

  • 100 gram romaine sla

  • 15 gram koriander

  • 100 gram ongezouten pinda’s

  • 2 el sesamzaadjes

  • 200 gram glasnoedels

  • 20 grote rijstvellen

  • 4 el hoisinsaus

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Verse springrolls zijn het bewijs dat de Vietnamese keuken uniek is in haar eenvoud. Thao en Sidney vertellen je hier meer over de eetcultuur hierachter en het belang van drank.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
  • Mail_Icoon
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2021 Smaack.nl