ITALIË
Melanzane Ripiene (gevulde aubergine)
45 min
4 personen
Gemiddeld
Na terugkomst van een heerlijke vriendinnenvakantie samen in Italië, konden we nog geen afscheid nemen van het fantastische Italiaanse eten. Gelukkig kon Enrico, die ons een tijdje terug ook het recept gaf voor authentieke Italiaanse bruschetta, ons een recept geven voor Melanzane Ripiene (Italiaans voor gevulde aubergine).
Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Cilento, een streek in het zuiden van Italië. In dit recept wordt de aubergine niet in zijn geheel gevuld, maar snijd je de aubergine in dikke plakken die stuk voor stuk worden gevuld met een speciale geitenkaasvulling. De geitenkaas die in het originele recept gebruikt wordt, is ‘Cilento dry goat cheese’, maar deze is in de Nederlandse supermarkt iets moeilijker verkrijgbaar. Wij hebben daarom een meer gangbare harde geitenkaas gebruikt. Ook hartstikke lekker, maar toch verheugen we ons nu al op ons volgende tripje naar Italië waar we de originele, authentieke kaas kunnen aanschaffen.
Tip: gebruik goede extra vergine olijfolie bij het maken van het recept. Wij raden de prijswinnende olijfolie van de receptgever Enrico erg aan: Alberta Iannicelli, sinds kort ook verkrijgbaar op Amazon.
Bereiding
Stap 1: Maak de tomatensaus.
Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Verhit een scheutje olijfolie op laag vuur in een soeppan en voeg de tomatenstukjes toe.
Laat de tomaten een tijdje pruttelen tot het mengsel zacht is en er een tomatensaus ontstaat.
Stap 2: Bereid de vulling
Rasp de geitenkaas en hak de knoflook fijn.
Meng de geitenkaas en knoflook samen met de eieren en wat peper en zout naar smaak met een vork samen.
Stap 3: Vul de aubergine
Snijd ondertussen de aubergines in plakjes van ongeveer 2 centimeter.
Snijd vervolgens in elk plakje een diepe snee over de lengte, maar niet helemaal door tot het einde, zodat je het kan vullen.
Vul de plakken aubergine met de geitenkaasvulling. Bekijk dit filmpje voor meer instructies.
Stap 4: Bak de aubergines
Verhit een flinke laag normale olijfolie in een hoge pan.
Frituur de gevulde aubergines kort totdat ze lichtbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Stap 5: Meng de gebakken aubergines met de saus
Mix de tomatensaus in een keukenmachine of een staafmixer. Bij ons waren de tomaten al zo uiteengevallen dat dit niet meer nodig was.
Fruit in een andere pan de rode ui in olijfolie.
Voeg de saus toe en laat dit nog 10 minuten pruttelen.
Leg de aubergines in de saus en keer ze een aantal keer om met een houten lepel
Stap 6: Serveer de Melanzane Ripiene
Leg alles op een bord en besprenkel met een beetje extra vergine olijfolie, verse basilicum en wat verse peper.
Ingrediënten
3 verse aubergines
2 eieren
120 gram ‘Cilento dry goat cheese’ of een harde geitenkaas
2 teentjes knoflook
1 rode ui
1 kilo verse rijpe tomaten
Een handje verse basilicum
Extra vergine olijfolie
Olijfolie om in te bakken
Zout en peper naar smaak
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!