INDISCH
Nasi Goreng
15 min
4 personen
Makkelijk
De Indische en Indonesische keuken worden vaak door elkaar gehaald. Wat is nu precies het verschil? De Indonesische keuken bestaat uit authentieke gerechten uit Indonesië, waarbij elk eiland haar eigen specialiteiten heeft. Toen Nederlanders in de koloniale tijd in aanraking kwam met de Indonesische keuken werden de smaken aangepast naar de Europese cultuur, waardoor de Indische keuken is ontstaan. Indisch eten is dus een mengelmoes van Indonesische gerechten en Europese ingrediënten. Wij maakten een van de bekendste Indische gerechten: Nasi goreng. Serena vertelt ons dat hét recept voor nasi goreng niet bestaat, omdat elke familie er volledig zijn eigen draai aan geeft. Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ en is in een handomdraai gemaakt. Officieel hoor je de nasi goreng te serveren zonder bijgerechten, maar serveer er gerust zilveruitjes, sajoer boontjes of kroepoek bij. Zolang je er maar geen pindasaus uit de magnetron bij eet.
Bereiding
Kijk je liever dan dat je leest? In deze video legt Serena je uit hoe ze haar nasi goreng bereidt.
Stap 1 - Eventueel: Braad de kip
Sla deze stap over als je een vegetarische nasi goreng wil maken.
Braad je kipfilets in de pannetje met wat boter, zodat hij lekker goudbruin en knapperig wordt.
Als de kip gaar is, trek het uit elkaar met twee vorken totdat je kleine stukjes overhoudt.
Stap 2 - Bereid het sambalmengsel
Doe ondertussen in een grote pan of wok een flinke scheut zonnebloemolie. De pan moet geheel bedekt zijn met een dun laagje olie.
Snipper de ui/sjalotjes en hak de knoflook fijn.
Fruit de ui/sjalotjes vervolgens in de olie. Zodra ze een beetje glazig worden voeg je de knoflook toe.
Roer goed door en voeg vervolgens de sambal oelek toe. Pas wel op, want dit spettert een beetje.
Voeg de ketoembar en de trassi toe en fruit alles 2 minuten. Blijf ondertussen het geheel goed omscheppen.
De trassi kan behoorlijk sterk ruiken. Wees gerust, deze geur verdwijnt zodra je het bakt.
Stap 3 - Bereid de nasi goreng
Voeg vervolgens de rauwe eieren toe en hussel alles goed door elkaar.
Meng de rijst langzaam met je eimengsel totdat alles goed is verdeeld.
Voeg hierna de plukjes kip toe en verwarm de rijst door het ongeveer 2-3 minuten goed om te scheppen.
Voeg een scheutje ketjap toe en eventueel wat zout naar smaak. Roer het geheel nog een laatste keer door.
Stap 4 - Serveer de nasi goreng
Serveer de nasi goreng met een gebakken eitje, augurken, atjar, kroepoek en eventueel wat sambal. Bestrooi met gebakken uitjes en/of wat bosui.
Ook lekker met sambal goreng telor (pittige eieren)! Klik hier voor het recept
Ingrediënten
Voor 4 personen:
250 gram pandanrijst
6 eieren
1 grote ui of 4 sjalotjes
3 grote teentjes knoflook
1 el sambal oelek (mag ook meer of minder)
1 tl l ketoembar (korianderpoeder)
Eventueel: 2 kipfilets
1 blokje trassi (ter grootte van 10 ct)
Scheutje ketjap
Zout
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!