top of page
Zoeken

De Indische keuken, een smaakvolle mix van de Indonesische en Westerse keuken


Serena is Indisch. Haar moeder is in Nederland geboren, maar is van Indische afkomst. Haar vader is Nederlands. In 1958 zijn haar Indische opa en oma vanuit Java naar Nederland gekomen en hebben het grootste gedeelte van hun leven in Jakarta gewoond. Haar moeder hoort dus bij de eerste generatie van de familie die in Nederland is geboren. Als Nederlander is zij opgevoed met een ‘vleugje Indisch’, zoals zij het zelf noemt. Zij vertelde ons hoe zij deze mix van eetculturen heeft ervaren in haar opvoeding en heeft ons overtuigd dat Indisch koken helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt.


Serena vertelt dat ze deze mix van culturen thuis heeft ervaren in de liefde voor vogels en planten, maar ook door het eten. “Vroeger, toen we klein waren, gingen we elke zondag naar mijn Indische opa en oma, nichtjes en neefjes toe. Ik herinner me nog goed dat we daar altijd zoveel lekker eten kregen.” Daarnaast legt ze uit dat er, vanwege de oorlog vroeger, verder niet veel gepraat werd over hun achtergrond of geschiedenis.


Op de vraag hoe ze de Indische eetcultuur zou omschrijven, antwoord Serena: “Iets wat ik heb meegekregen vanuit de Indische cultuur is dat je altijd heel veel maakt en daarna pas kijkt wie er komt. Als er uiteindelijk meer mensen komen, wordt er nog meer gemaakt. Je hebt altijd genoeg in huis.” De Indische eetcultuur is dus erg gastvrij. De Javaanse keuken wordt getypeerd door de vele snacks en streetfood. “Dat heb je niet op elk Indonesisch eiland. Toen ik een paar jaar geleden op Bali was, was het eerste wat me opviel: ‘waar zijn de snacks?’”. Serena zou graag nog een keer Java willen bezoeken om te zien waar haar opa en oma hebben gewoond, maar ook vooral om te genieten van het heerlijke eten daar. Het Indische eten is wat haar betreft namelijk het lekkerste wat er is! “Het leuke is dat ieder gezin weer zijn eigen recepten heeft en zijn eigen twist eraan geeft. Er zit heel veel smaak aan. Het is pittig maar ook zoet. Waar andere keukens wat frisser zijn, geeft de Indische keuken ware smaakexplosies!”

Waar andere keukens wat frisser zijn, geeft de Indische keuken ware smaakexplosies!”

De Indische keuken wordt vaak verward met de Indonesische keuken. Maar wat is precies het verschil? Serena legt het uit met een verhelderende vergelijking. “Het is vergelijkbaar met de Amerikaanse invloed op de Italiaanse keuken. Doordat vroeger veel Italianen naar Amerika zijn gekomen, is de Amerikaans-Italiaanse keuken ontstaan. Gerechten als ‘spaghetti meatballs’ en ‘American pizza’s’ zijn wel afgeleid van de Italiaanse keuken, maar hebben een Amerikaanse touch gekregen. Hetzelfde is gebeurd met de Indonesische keuken. Door de kolonisatie is de Indonesische keuken gemixt met Westerse invloeden. Gado gado is daar een goed voorbeeld van. Dit is eigenlijk een typisch Hollandse maaltijd, met aardappeltjes, worteltjes, of zelfs spruitjes gemengd met Indonesische groente en kruiden. Of Pastei tutup bijvoorbeeld, dat is een aardappel stoofschotel uit de oven met Indische kruiden.” De Hollandse kost kan Serena trouwens zelf ook erg waarderen en heeft ze vroeger ook zeker vanuit huis meegekregen.

“Vaak denken mensen dat je de hele dag in de keuken staat als je Indisch aan het koken bent, maar dat is zeker niet zo!

Ten slotte vragen we haar wat andere keukens kunnen leren van de Indische keuken. Serena is van mening dat elke keuken haar eigen charme heeft en van elkaar kan leren. Ze vindt het belangrijk dat traditionele recepten worden bewaard, maar vindt ook dat je soms lekker moet experimenteren. Zelf zou ze wel wat vaker Indisch willen koken. Nu kookt ze bijna elke week nasi goreng, als ontbijt, lunch, avondeten of als midnight snack. Maar ze zou ook graag nieuwe Indische recepten uit willen proberen. Dit hoeft namelijk niet veel tijd te kosten. “Vaak denken mensen dat je de hele dag in de keuken staat als je Indisch aan het koken bent, maar dat is zeker niet zo! Je hoeft ook geen arsenaal van exotische kruiden aan te schaffen. Veel recepten kan je gewoon bereiden met de kruiden uit je keukenkast”, vertelt Serena. Daarom wil ze ook aan iedereen meegeven: “Laat je niet door de Indische keuken intimideren, maar ga het gewoon een keer proberen!”.

“Laat je niet door de Indische keuken intimideren, maar ga het gewoon een keer proberen!”.
 




 


Of probeer sambal goreng telor!



965 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page