Lomo Saltado

PERU

Lomo Saltado

30 min

4 personen

Makkelijk

5.0
1 beoordelingen

Lomo Saltado is een typisch en populair wokgerecht uit Peru. Het bestaat onder andere uit rode ui, tomaat, lente-ui, reepjes biefstuk en een pittige saus en wordt traditioneel geserveerd met frietjes en rijst. De oorsprong van het gerecht, dat eeuwen geleden is ontstaan, ligt bij Chinese immigranten die in de achttiende eeuw naar Peru zijn geëmigreerd. Doordat zij hun traditionele recepten met andere, wel in Peru verkrijgbare ingrediënten, moesten maken is er een mix ontstaan tussen de twee keukens. De Chinese invloed in dit Peruaanse gerecht zorgt voor een diversiteit aan smaken en is niet voor niets zo populair in Peru.


Net zoals bij de Causa Limeña en bij de Ceviche, geeft de ‘Aji Amarillo’, gemaakt van gele Peruaanse chilipeper, een bijzondere smaak aan het gerecht. Dit essentiële ingrediënt kun je kopen bij de toko (wij kochten het bij Tjin’s toko in Amsterdam) of op Mariëla’s website.


Vegetarisch? Mariëla gaf ons een alternatief: vervang de biefstuk voor champignons of tofu.


Recepten van: proefperu.nl

Bereiding

Stap 1. Voorbereiding

  • Kook de rijst en bak de friet in de frituurpan, oven of airfryer.

  • Snijd de tomaat in middelgrote reepjes en de rode ui in dikke plakjes.

  • Snijd de lente-ui in grote stukken van ongeveer 5 centimeter en hak de verse koriander (of peterselie) fijn.

  • Dep het biefstuk droog met een keukenpapiertje, snijd in middelgrote reepjes en breng het peper en zout op smaak.


Stap 2. Maak de saus

  • Maak de runderbouillon klaar.

  • Doe de runderbouillon samen met de sojasaus, rode wijnazijn, de aji amarillo pasta en de oestersaus in een kommetje en zet apart.


Stap 3. Wokken maar!

  • Verhit de olie in een wokpan op middelhoog vuur totdat de pan heet is en gaat roken.

  • Wok de stukjes biefstuk gaar en haal het vlees uit de wokpan.

  • Voeg de uien toe, eventueel met wat extra olie, en roerbak 1 minuut. Voeg vervolgens de tomaat toe en roerbak weer 1 minuut.

  • Voeg vervolgens de biefstuk weer toe aan de pan samen met de gesneden lente-ui. Voeg de gemaakte saus en de komijn toe en laat het mengsel nog 1 minuut koken.


Stap 4. Serveer de Lomo Saltado

  • Haal het van het vuur en voeg de koriander (of peterselie) en de gebakken frietjes toe. Meng alles goed door elkaar.

  • Serveer met de gekookte rijst.

Ingrediënten

  • 600 gram biefstuk

  • 2 rode ui

  • 4 tomaten

  • 4 stengels lente-ui

  • 8 takjes verse koriander (of peterselie)

  • 4 el plantaardige olie

  • 2 tl komijn

  • Zout en peper naar smaak


Saus

  • 300 ml runderbouillon

  • 6 el sojasaus

  • 2 el rode wijnazijn

  • 1 el puur aji amarillo pasta

  • 2 tl oestersaus


Erbij serveren

  • 100 gram witte rijst

  • 400 gram friet

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Volgens Mariëla zorgt de verscheidenheid aan ingrediënten voor bijzondere smaaksensaties in de Peruaanse keuken. Wil je meer lezen wat er bijzonder is aan de Peruaanse keuken? Lees dan verder!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
Buen Provecho! ('Eet smakelijk!')