INDONESIË
Pindasaus
15 min
4 personen
Makkelijk
Dit recept is super makkelijk en veel lekkerder dan de (soms te zoete) satésaus uit de supermarkt! Maar noem je het nou satésaus of pindasaus? Hoewel je bij beide namen de bruine saus gemaakt van pinda’s bedoelt die je eet bij je saté (zoals bijvoorbeeld saté babi), is de officiële benaming pindasaus. Satésaus kan namelijk ook nog refereren naar andere sauzen die bij een houten spies met blokjes vlees worden geserveerd. In Indonesië is het ook gebruikelijk om een saus op basis van ketjap bij je saté te eten. Weten we dat ook weer. Deze pindasaus is ook heerlijk bij de bami goreng, maar in Nederland zijn we er ook gek op bij een broodje of patatje.
Bereiding
Snijd de knoflook fijn en snipper de witte ui.
Zet een pannetje op het vuur, voeg olie toe en fruit de ui en knoflook.
Voeg de sambal oelek toe en fruit dit ook even mee, zodat alle smaken goed vrijkomen.
Voeg de pindakaas, ketjap en een beetje water toe en roer het mengsel goed door elkaar en laat een minuutje zachtjes doorkoken.
Voeg tot slot citroensap toe naar smaak. Breng het verder op smaak met zout en de witte peper.
Mocht de substantie van de satésaus te dik zijn, voeg dan nog een beetje water toe.