top of page
Zoeken

De overeenkomsten tussen de Antilliaanse en Indonesische keuken


Rychell heeft een bijzondere achtergrond. Ze heeft namelijk zowel Indonesische als Antilliaanse roots. Rychells moeder komt uit Bandung, een stad gelegen op Java in Indonesië en haar vader komt uit Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Wij vroegen haar naar zowel de Antilliaanse als Indonesische eetculturen en de overeenkomsten die zij hiertussen ervaart.


Door de geschiedenis van deze landen is Rychells familie een interessante mix van Javaans, Nederlands, Native-American, Dominicaans en Spaans. Deze mix is typerend voor zowel de Indonesische als de Antilliaanse keuken. Sinds de ontdekking van de Antillen door de Spanjaarden zijn de eilanden in handen geweest van veel verschillende landen met verschillende culturen. Van elke bezetter is wel iets bewaard gebleven in de cultuur. Ook de Indonesische keuken is door de kolonisatie en de Chinese immigratie beïnvloed door verschillende volken met andere eetculturen. Hierdoor zijn beide keukens zeer divers. Ook wordt er in beide keukens door deze invloeden veel gebruik gemaakt van kruiden, waardoor de gerechten extra smaakvol zijn. Dit is niet het enige waar de keukens overeenkomen. Ondanks dat de landen zelf erg van elkaar verschillen vindt Rychell de eetculturen eigenlijk juist erg op elkaar lijken. In beide culturen gaat eten echt om de gezelligheid. “Lekker met zijn allen bij elkaar zitten eten en kletsen, natafelen in alle rust en gemak. Het gaat hier echt om het samenkomen,” aldus Rychell. Wel typerend voor de Antiliaanse eetcultuur is het dansje achteraf, vertelt ze. “Op de feestjes waar we vroeger heen gingen werd er altijd met elkaar gedanst op aanstekelijke salsa muziek.”


“Lekker met zijn allen bij elkaar zitten eten en kletsen, natafelen in alle rust en gemak. Het gaat hier echt om het samenkomen”

Een misvatting over de Antilliaanse keuken is volgens Rychell dat Antilliaans eten heel ongezond is en dat er weinig tot geen groenten wordt gegeten. Het wordt snel vergeleken met fastfood. Maar volgens Rychell is niets minder waar. “We snijden groenten zoals paprika, ui, knoflook en tomaat in kleine stukjes en dat verwerken we dan in stoofschotels en soepen. Dat is de basis van de meeste gerechten en sauzen. Ook hebben we gerechten waarin groenten de basis vormen, zoals jambo met okra en gestoofde snijbonen. Of witte rijst met bruine bonen wat we dan kunnen combineren met lekkere gesmoorde kip in een vorm van tomatensaus.” Op verjaardagen of tijdens andere speciale gelegenheden wordt daarentegen wel lekker gesnoept. Ze kennen in de Antillen bijzondere eettradities. Zo eten ze cashewnotentaart en bolo pretu, een machtige taart met vruchten en noten. Ook kan Rychell zich nog goed herinneren dat ze vroeger als kind hele zoete melkpoeder snoepjes kreeg, genaamd Ko’i lechi. “Deze snoepjes kregen we tijdens het trouwjubileum van mijn opa en oma bijvoorbeeld. Dit werd dan heel leuk verpakt in pastelkleurige papiertjes en strikjes. Als kind wilde ik altijd alle zakjes hebben. Zo lekker!”


Rychell houdt zelf erg van koken. Daarbij houdt ze er vooral van om te experimenteren. “Buiten de lijntjes kleuren is juist hartstikke leuk tijdens koken.” Haar favoriete recepten uit de Indonesische keuken zijn sate en bami goreng. “Het is zo simpel maar het blijft lekker. Vooral als je het combineert met pindasaus volgens familierecept, sambal ketjap en atjar.


“Buiten de lijntjes kleuren is juist hartstikke leuk tijdens koken”

Uit de Antilliaanse keuken vindt ze de hapjes het allerlekkerst, zoals de kaasbollen en pasteitjes. “Zondag is bij ons thuis Johnnycakedag! Ook een favoriet: een gefrituurd broodje dat je met van alles kan beleggen. ” Bij het eten van deze gerechten gaat ze weer even terug naar vroeger, even weer kind zijn. Het warme gevoel en de gezelligheid die ze altijd bij haar oma thuis had.


 

Ben je na dit verhaal benieuwd naar wat de Indonesische en Antilliaanse keuken te bieden hebben? Rychell heeft haar familierecepten gedeeld voor Indonesische bami goreng, saté babi en authentieke pindasaus!


De Antilliaanse recepten volgen later!

 

234 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page