top of page
Zoeken

De Griekse keuken, meer dan gyros


Elefteria is geboren in een klein dorpje in de buurt van Thessaloniki en op haar tiende naar Nederland verhuisd. Haar vader is van Grieks-Pontische afkomst. Pontiërs zijn Grieken die van oorsprong in het gebied rond de Zwarte Zee woonden. Zij kennen hun eigen dialect, keuken en tradities. Ze bereiden dus veel gerechten die in andere delen van Griekenland niet voorkomen. Een van de belangrijkste onderdelen van de Griekse cultuur die Elefteria nog vast heeft gehouden zijn de Griekse gerechten en eetgewoontes. Ze eet nog steeds meerdere malen per week Grieks.


In de Griekse keuken zijn veel gerechten gekoppeld aan tradities. Elefteria vertelt: “Zo eten we met Pasen lam, op 25 maart (een nationale feestdag in Griekenland) gebakken kabeljauw en als een kind zijn eerste stapjes maakt bakken we een pita. Iedere levensgebeurtenis in Griekenland is gekoppeld aan eten. Van een huwelijk tot aan de dood. Zelfs op begrafenissen en herdenkingen zijn er eettradities.” Daarnaast is de Griekse keuken heel divers door zijn geschiedenis. Je ziet Arabische, Italiaanse en Ottomaanse invloeden terug. Ook de Grieks-Orthodoxe kerk heeft flinke invloed gehad op de manier van koken. Een groot deel van het jaar is het vastenperiode. “Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken. Hierdoor bestaan er ook een hoop vegan gerechten in de Griekse keuken”, legt Elefteria uit.


De term flexitarier in Griekenland is onbekend. Mijn tantes lachen hier ook hard om. Ze kunnen zich niet voorstellen dat iedereen iedere dag vlees eet.”

De grootste misvatting van de Griekse keuken is volgens Elefteria dan ook dat er alleen maar vlees gegeten wordt, terwijl dit zeker niet het geval is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, eten de Grieken niet dagelijks een ‘mixed grill’. Zij denkt dat deze misvatting is ontstaan door Griekse restaurants in het buitenland en omdat de toeristen graag vlees eten in Griekenland. “Maar mijn oma at maar één keer per week vlees bijvoorbeeld. De term flexitarier in Griekenland is onbekend. Mijn tantes lachen hier ook hard om. Ze kunnen zich niet voorstellen dat iedereen iedere dag vlees eet”, aldus Elefteria. Daarnaast wordt het einde van de vastenperiode vaak gevierd met een flinke barbecue. “Dan wordt de vleesconsumptie een beetje ingehaald,” vertelt ze lachend.


Er zijn maar weinig Griekse restaurants die écht authentiek Grieks eten serveren. “Er zit vaak een dik vet Nederlands sausje over”, vertelt Elefteria. Nederlanders zien niet graag vet en botten aan hun vlees. Ook merkt ze dat men een verkeerd beeld heeft van gyros. Dit gerecht wordt inderdaad regelmatig gegeten door Grieken en aangezien je hier een speciaal apparaat voor nodig hebt, wordt dit besteld bij de talloze Gyradika (eetgelegenheden die voornamelijk grillgerechten serveren) in Griekenland. Deze bezorgen voor drie euro tot diep in de nacht en staan binnen een kwartier aan je deur”, vertelt Elefteria. Maar dat het als een gerecht in een restaurant wordt geserveerd, is voor haar vergelijkbaar met het opdienen van een frikandel speciaal.


Naast deze Gyradika heb je nog meer verschillende soorten eetgelegenheden in Griekenland. Magiria zijn goedkopere eetgelegenheden waar ze homemade food maken. Mezedopolias maken Griekse mezze. En daarnaast heb je vis Tavernes die vis als specialiteit hebben en eetgelegenheden die voornamelijk gegrild vlees serveren. Iets wat ze minder hebben in Griekenland zijn de bekende fastfood ketens. Terwijl deze overal ter wereld te vinden zijn, krijgen ze in Griekenland moeilijk voet aan de grond. Als je op iedere straathoek fastfood kunt krijgen, gemaakt van verse ingrediënten uit de de Griekse keuken, dan weten de Grieken het wel. “Waarom 6 euro voor een fastfoodmenu betalen als je daar twee heerlijke pitabroodjes met gyros voor hebt?” zegt Elefteria. Daarnaast bestaat er een Griekse fastfoodketen die vergelijkbaar eten serveert, maar dan met een lekker Grieks sausje erover.


“Waarom zes euro voor een fast food menu betalen als je daar twee heerlijke pitabroodjes met gyros voor hebt?”

Wil je meer weten over de Griekse eetcultuur en de veelzijdige keuken? Elefteria vertelt je er graag meer over op haar website kokenmetelefteria.com. Haar missie is om met haar website de Griekse keuken en het land meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast geeft ze ook Griekse kookdemonstraties en workshops.


 


Ben je na dit verhaal benieuwd geworden naar de Griekse keuken? Elefteria deelt haar authentieke recepten voor Mezedakia (Griekse mezze).


 

223 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page