top of page
Zoeken

Respect en reinheid in de Afghaanse keuken


Dit is Maryam. Ze komt oorspronkelijk uit Kabul, Afghanistan. In 1992 moest ze vluchten uit Afghanistan en na een lange reis kwam ze in 2000 aan in Nederland, waar ze haar partner ontmoette. Samen met hun dochter leiden ze een gelukkig leven in Nederland. Koken is Maryam’s liefde en passie, en dan natuurlijk in het bijzonder de Afghaanse keuken. Ze heeft op vele plekken in het Midden-Oosten gewoond en ontdekte daardoor vele lokale smaken. Deze ervaringen gebruikt ze nu rijkelijk in haar recepten die ze deelt op haar website. Door middel van deze website hoopt ze anderen mee te nemen op een culinaire ontdekkingsreis door het Midden-Oosten, en kennis te laten maken met de lekkerste recepten uit deze regio.


“De Afghaanse keuken is een fascinerende mix van Midden-Oosterse en Zuid-Aziatisch invloeden”

Maryam omschrijft de Afghaanse keuken als een fascinerende mix van Midden-Oosterse en Zuid-Aziatische invloeden. Het staat bekend om zijn rijke smaken en heerlijke kruidenmengsels. Maar het is niet alleen het eten dat de Afghaanse eetcultuur zo uniek maakt. Het gaat ook om de manier waarop het eten wordt gedeeld en geconsumeerd, legt Maryam uit. In de Afghaanse eetcultuur is het gebruikelijk dat iedereen samen eet. Het eten wordt meestal in het midden van de tafel geplaatst, en iedereen schept zijn eigen bord op. Maar het gaat niet alleen om het delen van voedsel. Het gaat ook om het delen van ervaringen en verhalen, waardoor het eten altijd een sociale gebeurtenis wordt.


Bij het eten horen een aantal belangrijke tradities. Zo mogen jongeren pas beginnen met eten wanneer de ouderen beginnen. Hiermee wordt respect en waardering voor de oudere generatie getoond, wat een belangrijk onderdeel van de Afghaanse cultuur is. Daarnaast mag er absoluut niet begonnen worden met eten voordat iedereen zijn handen heeft gewassen. Dit is een belangrijke hygiënische praktijk die in de hele Afghaanse eetcultuur wordt nageleefd en benadrukt het belang van netheid en reinheid bij het delen van voedsel.

“Er mag absoluut niet begonnen worden met eten voordat iedereen zijn handen heeft gewassen.”

Maryam is enorm trots op de Afghaanse keuken. De smaken, technieken en tradities zijn uniek en zorgen voor een onvergetelijke eetervaring. Het delen van deze culinaire kennis en gerechten op haar website, en nu ook met onze lezers, is voor haar daarom een manier om haar trots te uiten en de schoonheid van de Afghaanse cultuur te laten zien.


 

Maryam deelde met ons dit heerlijke gezonde recept voor Borani Bandejan, een aubergineschotel met yoghurtsaus.

Of probeer eens deze Mantoe, Afghaanse dumplings. Het kost even wat tijd, maar dan heb je een indrukwekkend én lekker kunstwerkje op je bord.

72 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page