top of page
Zoeken

Italië is een puzzel met verschillende stukjes


Riccardo komt uit Verona, een mooie stad in het noordoosten van Italië. Ondanks dat hij sinds een aantal jaar in Nederland woont, is hij onverminderd Italiaans in zijn doen en laten. Toen we hem vroegen waarom hij zo van Italië houdt, antwoordde hij poëtisch: “Italië is een land met een van de meest gevarieerde landschappen. Van de kust tot de bergen, je kunt er alles vinden wat je wilt. Italië is een puzzel met veel verschillende stukjes.” We vroegen hem naar de Italiaanse eet- en kookgewoonten, en hoe deze verschillen van de gewoontes in Nederland. Helaas deze keer geen kooktips. Riccardo heeft ons uit de droom geholpen dat alle Italianen kunnen koken. Hij is het levende voorbeeld dat we niet van iedereen het stereotype Italiaanse diner mogen verwachten. Hij kon ons echter wel alles vertellen over de Italiaanse eetcultuur en legde ons onder andere uit hoe het ingewikkelde Italiaanse menu werkt.

De Italiaanse eetcultuur is geworteld in een lange traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De meeste gerechten hebben een verhaal dat vertelt hoe het gerecht is ontstaan, legt Riccardo uit. Hij denkt dat dit komt door de basis van het concept ‘eten’. In Italië eet je niet alleen om het eten zelf, maar om de hele ervaring. De eetcultuur verschilt echter tussen verschillende regio's in Italië. Riccardo vertelde ons dat “elke regio en zelfs elke stad anders is, net als de typische gerechten. Ik weet zeker dat het eeuwen zou duren om alle typische gerechten die we in het hele land hebben uit te proberen. Het is verbazingwekkend om te zien hoe smaken en ingrediënten veranderen, afhankelijk van de regio, het type klimaat, de cultuur en de gewoonten.”

"In Italië eet je niet alleen om het eten zelf, maar om de hele ervaring."

We vroegen Riccardo naar de verschillen tussen de eetgewoonten in Nederland ten opzichte van Italië. Hij noemde de drie verschillen die hem het meest opvallen. Ten eerste, de timing. Net als in andere landen in Zuid-Europa, wordt het algemene schema van de twee hoofdmaaltijden naar later op de dag verschoven, met lunch om 13.00 uur en diner om 20.00 uur. Dit varieert echter tussen Noord- en Zuid-Italië. Zuid-Italianen eten meestal op nog latere tijden. Daarnaast is het soort eten natuurlijk heel anders. Toen we Riccardo vroegen of er iets is van de Nederlandse keuken waar Italianen van kunnen leren, antwoordde hij lachend: “Nu komen jullie aan mijn gevoel van Italiaanse trots! Laten we zeggen dat er altijd iets van iedereen te leren valt. Bovendien heb ik nog niet zoveel van de Nederlandse keuken geprobeerd, dus wie weet!" Het laatste verschil dat hij opmerkte toen hij net in Nederland kwam wonen, is het feit dat Nederlanders vaak hartig eten als ontbijt, terwijl deze gewoonte in Italië vrijwel niet bestaat. Een zoet ontbijt is daar absoluut de status quo.

We zijn allebei meerdere keren in Italië geweest. Tijdens deze vakanties genieten we enorm van het heerlijke eten (en de wijn!). Maar iets waar we niets van snappen is het Italiaanse menu. De Italiaanse menu's bestaan ​​altijd uit veel verschillende categorieën: primi, secondi, antipasti, etc. Maar hoe werkt dit precies? Eet je alle gangen tijdens één diner? Eet je ze tegelijkertijd? Moeten de gerechten worden gedeeld? We vroegen Riccardo om het uit te leggen (bedank ons later maar!). Hij legde uit dat je met de verschillende categorieën je maaltijd beter kunt aanpassen aan je hongergevoel en wat voor soort gerechten je wil proberen.

  • Antipasti: de zogenoemde "starters". Dit zijn relatief kleine porties die je moeten "voorbereiden" om de maaltijd voort te zetten met een extra gang (ofwel een 'Primo' of 'Secondo')

  • Primi: dit zijn meestal gerechten op basis van koolhydraten (pasta, pasticcio, lasagne, tortellini enz.). Je zult dus nooit een vis of biefstuk als "Primi" zien.

  • Secondi: dit zijn meestal gerechten op basis van eiwitten: vlees, zeevruchten, etcetera, in alle mogelijke vormen.

  • Contorni: dit zijn "groenten" die op verschillende manieren worden bereid. In een Italiaans restaurant zul je vaak zien dat ze bij de “Secondi” verschillende “Contorni” aanbieden

Riccardo vertelde dat Italianen niet altijd alle gangen eten, maar vaak verschillende combinaties maken (Antipasto en Primo, Antipasto en Secondo, Primo en Secondo). Als je naar een restaurant gaat en erg veel honger hebt, eet je ze misschien wel alle drie, maar thuis eten Italianen vaak de combinatie Primo en Secondo.

Ten slotte gaf Riccardo een tip voor een typisch recept uit zijn geboorteplaats. Het heet ‘Peara’, een saus gemaakt van brood, peper, soep, olie en zout. Het gerecht is erg traditioneel en wordt alleen in Verona gegeten. Meestal wordt het samen gegeten met gestoomd vlees en ‘cotechino’, een soort gekookte salami. "Afgezien van de smaak, ben ik dol op deze maaltijd omdat het heel typerend is voor mijn stad en het wordt opgevat als een van de meest traditionele en karakteristieke gerechten in Verona!"


 





 

193 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page