top of page
Zoeken

De Jamaicaanse keuken prikkelt alle zintuigen


Joan komt uit Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Het Caribische eiland staat bekend om haar ongerepte natuur, de oorsprong van de reggaemuziek en natuurlijk rum. Trots vertelt Joan ons over het prachtige en adembenemende land. Jamaica kent een sterk contrast in het landschap, waardoor je op één locatie zowel van bergen als van kilometerslange witte zandstranden kan genieten. Ook de eetcultuur wordt gekenmerkt door contrasten. Joan vertelde ons er meer over.


Als we Joan vragen hoe ze de Jamaicaanse eetcultuur zou omschrijven, antwoordt ze: “De Jamaicaanse keuken heeft het vermogen om alle zintuigen te prikkelen. De eetcultuur is kleurrijk, gedurfd, agressief en tegelijkertijd subtiel. Bovendien is de eetcultuur erg divers in zijn aanbod. De keuken kent gemakkelijke en betaalbare streetfoodgerechten, maar ook een gastronomisch aanbod van allerlei kenmerkende gerechten.”


“De eetcultuur van Jamaica is kleurrijk, gedurfd, agressief en tegelijkertijd subtiel.”

Joan legt uit dat Jamaicanen de ‘originele foodies’ zijn. “De meeste Jamaicanen zijn uitstekende koks die al heel vroeg les krijgen van hun moeders, tantes en grootmoeders. We houden van eten. Dit kun je zien aan het feit dat eten op zoveel mogelijk verschillende manieren wordt aangeboden tijdens familiefeesten, doopfeesten, bruiloften, wakes en begrafenissen.”


Naast eten zijn muziek en dans erg belangrijk in Jamaica. Muziek en dans zijn verweven met de eetcultuur, legt Joan uit. “Op elk dansfeest, festival, concert of gala-evenement waar de mogelijkheid is om je nieuwste dansmoves te laten zien, is er ook een brede selectie van Jamaicaanse gerechten aanwezig.”


“De meeste Jamaicanen zijn uitstekende koks die al heel vroeg les krijgen van hun moeders, tantes en grootmoeders.”

Bovendien is de Jamaicaanse keuken gekoppeld aan nationale en culturele vieringen. Hun nationale gerecht is ackee en saltfish. Hoewel saltfish wordt geproduceerd in de Noord-Atlantische Oceaan en Ackee een vrucht is van West-Afrikaanse oorsprong, werden ze beide als gevolg van de slavernij naar Jamaica gebracht. Deze culturele geschiedenis komt ook tot uiting in andere aspecten van de Jamaicaanse keuken en eetcultuur. Joan vertelt: “Het gebruik van gewassen, specerijen, kruiden en bereidingsmethoden werd geïntroduceerd door onze voorouders toen ze naar Jamaica kwamen als slaven uit Afrika, als contractarbeiders uit India of als plantage-eigenaren uit Groot-Brittannië.” Ze leerden de Jamaicanen ook hoe ze de gerechten op smaak moesten brengen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid kruiden en specerijen te gebruiken. “In Jamaica wordt gezegd dat je alleen mag stoppen met het toevoegen van meer kruiden als onze voorouders dat zeggen.”

 


Van Joan kregen we dit recept voor Jamaicaanse broodpudding met appelwijnsaus. Klik op de foto om naar het recept te gaan!


 

104 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page