top of page
Zoeken

De verfijnde en karakteristieke Libanese keuken


Reine komt uit ‘Bolognia’, een dorp in de de bergen van Libanon. Het leukst aan Libanon vindt ze de korte afstand tussen skiën in de bergen en zwemmen aan de kust. Bovendien houdt ze van de Libanese gastvrijheid. Ze vertelt ons meer over de traditionele eetgebruiken en drinktradities.


Als we haar vragen hoe ze de Libanese eetcultuur zou omschrijven, legt Reine uit dat Libanon aan de Middellandse Zee ligt. Historisch gezien was dit een centraal punt tussen Azië, Europa en Afrika. Dit heeft invloed gehad op de soorten voedsel die ze eten en bereiden in Libanon. “We zijn in aanraking gekomen met vele culturen die zowel onze cultuur als onze keuken hebben verrijkt en gediversifieerd. Over het algemeen combineert de Libanese keuken de verfijnde Europese keukens met exotische aroma's van kruiden uit het Midden-Oosten.”, vertelt ze.


Dit zie je terug in de ingrediënten die ze in Libanese keuken gebruiken. Olijfolie, ui en knoflook worden gebruikt in overvloed, maar ook verse groenten, vlees, vis en kip worden veel gegeten. Voor snoep en toetjes gebruiken Libanezen rozenwater en oranjebloesem om smaak toe te voegen. Ook is brood essentieel in Libanon. “We gebruiken het voor ontbijt, lunch en diner. Het dunne Libanese brood gebruiken we om sandwiches van te maken, maar ook vaak om het eten op te scheppen.", legt Reine uit.


De Libanese keuken combineert de verfijnde Europese keukens met exotische aroma's van kruiden uit het Midden-Oosten.”.


Reine vertelt dat ze in Libanon veel waarde aan het ontbijt hechten. Vaak bestaat dit uit labneh (een soort romige kaas) met olijfolie, za'atar, verse muntblaadjes, tomaat, komkommer en andere kazen zoals halloumi en akawi. Ook eten de meeste Libanezen 's ochtends Man'oushi, een soort pizza, maar dan veel eenvoudiger met za'atar of kaas erop, die wordt gebakken in de oven.


Pizza als ontbijt? Dat klinkt als een perfecte start van de dag! We vragen ons af wat er tijdens de lunch op het menu staat. Reine vertelt dat de lunch uit meerdere gerechten bestaat. “We gebruiken veel meer ingrediënten tijdens de lunch dan voor het ontbijt. Mezze (verschillende kleine gerechten die samen worden geserveerd) eten we in het weekend met vrienden en familie die langskomen of in een restaurant. Thuis eten we vaak een salade, één of twee mezze-gerechten, een hoofdgerecht en wat fruit.” Voor het avondeten is Reine’s favoriete maaltijd een lokaal gerecht genaamd mloukhieh, een combinatie van kruiden, vlees, kip, met citroen, azijn, rijst en gegrild brood.


Voor lunch eten we een salade, een of twee mezze-gerechten, een hoofdgerecht en wat fruit."

Libanezen hebben niet alleen gewoonten op het gebied van eten. Ze hebben ook verschillende drinktradities. Koffie wordt in Libanon meerdere keren per dag geserveerd. Het is een manier om te socializen, vertelt Reine. “Als mensen op bezoek komen, bied je altijd koffie aan. We maken de koffie door koffiebonen te malen en vervolgens te koken met water, soms met kardemom. Nadat het eenmaal gekookt is, koken we het meestal opnieuw en serveren het in kleine kopjes”, legt Reine uit.


Ten slotte vertelt Reina dat hun nationale drankje ‘Arak’ is. “Het drinken van Arak is een van de Libanese tradities om iets te vieren. Het wordt geserveerd met Tabouleh, mezze en gegrild vlees. Arak is gemaakt van groen anijs, dat helpt bij de spijsvertering. De voorbereiding vereist wat geduld. Eerst worden de druiven geplet en vervolgens laten ze dit drie weken lang gisten. Na drie weken worden de druiven in een destilleerderij geplaatst, in het Arabisch ‘karakeh’, nadat deze in een tweede fase met anijs wordt gemengd. Meestal wordt de drank geserveerd in een klein kopje waar Arak wordt gemixt met water en ijs.” De moeite waard om eens te proberen! 


Een voorbeeld van een echt mezze gerecht is Kibbe. Klik op de foto voor het recept!


514 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page