top of page
Zoeken

De zeven culinaire regio’s in Mexico


Adriana komt oorspronkelijk uit Monterrey in het noorden van Mexico. Door haar succesvolle carrière heeft ze in landen over de hele wereld gewoond. Toen ze de impactvolle diagnose kanker kreeg, is ze op advies van de dokter weer terug naar Mexico verhuisd, naar het schiereiland Yucatan, om op een lager tempo te leven. Ze moest haar carrière als General Manager bij Microsoft opgeven, maar liet zich niet kisten. Momenteel schrijft ze boeken en heeft ze haar eigen bedrijf ‘BeBig’ waar ze met haar eigen ervaringen andere vrouwen helpt om aan de top te komen. Een indrukwekkend verhaal van een inspirerende vrouw. Naast dit levensverhaal kon ze ons alles vertellen over de Mexicaanse eetcultuur. We ontdekten dat er niet één Mexicaanse keuken bestaat maar dat het land op te delen is in zeven culinaire regio’s.


1. El Norte

De meest noordelijke en grootste regio ligt dichtbij de VS. Adriana vertelt dat mensen hier graag vlees eten, vooral van de koe. “Alles draait in de Noordelijke regio om barbecue en landbouw. Er zijn geen plekken waar ze geen vlees aanbieden. Ook zijn er veel boerderijen waar ze koeien houden.” Volgens Adriana weten ze hier, in tegenstelling tot Nederlanders, precies hoe ze de mooiste en lekkerste biefstuk moeten snijden. “Net als in Nederland houden mensen in deze regio van kaas. Wat mensen vaak niet weten, is dat Mexico een grote variëteit aan kazen biedt. Deze kaascultuur werd naar Mexico gebracht door de melkveehouders uit onder meer Nederland en Denemarken, die de zachte en zoete kazen introduceerden in de Mexicaanse keuken.” Een belangrijk ingrediënt in deze regio zijn ten slotte de zachte tortilla's, gemaakt van bloem. Ze kennen hier meer dan veertig verschillende soorten tortilla's.


2. Noordelijke Pacifische kust

Langs de Stille Oceaan draait alles om vis, fruit en chilipepers. Adriana vertelt dat hier zich de stad Tequila bevindt. “Deze stad doet zijn naam eer aan, want iedereen drinkt hier tequila. Een andere populaire drank is Mezcalito, vergelijkbaar met tequila.” Tequila kennen we hier voornamelijk doordat je het drinkt met citroen en zout. Helaas moet Adriana ons teleurstellen dat dit niet authentiek Mexicaans is, maar slechts een marketingtruc.3. Bajío

In Bajio, een regio in centraal Mexico, eten ze vooral gerechten met rijst en geitenvlees. Daarnaast eten ze vanaf dit gebied varkensvlees, zoals chorizo. In het noorden komt dat nauwelijks voor. Adriana vertelt ons dat ze hier van wat zwaarder eten houden met bijvoorbeeld honing, suiker of olie. “Dit komt doordat er vroeger mensen in de mijnen werkten waar ze veel energie voor nodig hadden. Daarom eten ze hier ook veel gefrituurd voedsel. Deze liefde voor suiker komt ook tot uit

ing in de populariteit van ‘frutas cristalizadas’, Mexicaanse snoepjes die gemaakt zijn van fruit en groenten.” Ten slotte worden de tortilla's in deze regio niet gemaakt van meel, maar van maïs.


4. Zuid-Pacifische kust

De Zuid-Pacifische kust bestaat uit verschillende inheemse gemeenschappen en wordt daarom gekenmerkt door traditionele gerechten en inheemse gerechten. Volgens Adriana is één van deze gerechten molesaus. “Deze traditionele saus is zo bijzonder doordat het wordt gemaakt met cacao of pure chocolade. Het recept voor deze saus is al meer dan 500 jaar oud. Wisten jullie dat de chocolade zelf ook in Mexico is ontdekt?”.


5. Central México

De keuken in Mexico-stad, in het midden van het land, is een mix van alle andere regio's. Ze koken hier graag met tropisch fruit en insecten. Dit is het meest culinaire gebied van Mexico, waar ook verschillende Michelin-sterrenrestaurants gevestigd zijn, vertelt Adriana. “Hier combineren ze de technieken en ingrediënten uit de verschillende streken en maken hiervan de lekkerste gerechten. Naast dat de keuken in dit gebied van een hoog niveau is, is ook streetfood erg populair. Verder introduceerden ze in deze regio, net als in Nederland, broden die ze serveren met vlees, avocado, sla, room en chilipepers.”


6. Yucatan Peninsula

In de Yucatanese keuken zijn drie dingen belangrijk: maïs, varkensvlees en zeevruchten. Adriana: “In deze keuken zie je invloeden uit Cuba en het Caribisch gebied terug, bijvoorbeeld in hun kenmerkende salsa's met tropisch fruit. Ook houden ze van warm eten en staat deze regio bekend om de habanero chilipepers. Bovendien bestaat het gebied uit veel honingproducenten, waardoor het product hier erg populair is geworden.”


7. Gulf of México

De laatste keuken is de keuken van de Golf van Mexico. Adriana legt uit dat de Spaanse ‘conquistadoras’ veel Afrikaanse mensen naar dit gebied brachten. “Zij droegen bij aan de Mexicaanse keuken door onder andere pinda's en kruiden te introduceren. Daarom is het gebruikelijk om hier pindakaas en saté(mole) te eten. Ook inheemse invloeden zijn terug te vinden door het gebruik van maïs en vanille. In deze regio maken ze vaak tortilla's met aardappelen.”


 
 
55 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page